в-к Лечител
в-к Лечител
 

УРЕД ОТКРИВА COVID-19 ВЪВ ВЪЗДУХА

Брой: 12, 24 март 2022 - ДВИЖЕНИЕТО
Известно за коронавируса е, че най-лесно се предава на здрав човек чрез кихавицата и кашлицата на болен, намиращ се в непосредствена близост, което наложи и мярката за спазване на дистанция от около 2 метра. Но заразяване е възможно и чрез аерозолни частици във въздуха, особено в затворените помещения.
Именно необходимостта да се проследява разпространението на COVID-19 и по този начин, подтикнало китайски учени да разработят технология за разпознаване на заразните частици във въздушно пространство. Разработката представлява портативен колектор, който всмуква въздух от околното пространство, след което приборът отделя малките частици, които могат да съдържат вируса, разтваря ги в течност и ги проверява чрез детектор за наличие на заразата. Цялата процедура протича в рамките на по-малко от четири часа, включително времето за предаване на резултатите на съответните здравни органи.
„Тестването на въздуха е допълнителен инструмент за ранно предупреждение за присъствието на COVID-19“ - така описва ползата от уреда изследовател от катедрата по медицина в Университета „Цинхуа“, Лю Пин. Ученият отбелязва, че чувствителността му е 10 пъти по-висока, отколкото при другите уреди за молекулярно-генетична диагностика. Това позволява да се уловят даже и неголеми количества вирус, които могат да бъдат потенциално опасни.
Системата е била вече успешно тествана по време на Олимпиада 2022, на 5 спортни площадки, както и в медийния център. Очаква се в близко време да се прилага в болнични заведения, ж.п. гари и летища.

Мия ДИМИТРОВА


Брой: 12, 24 март 2022
 
 
Продукти
 
Ливерин®
 
ДЯВОЛСКИ НОКЪТ
 
Гарлимакс ABG
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД