в-к Лечител
в-к Лечител
 

Рака на гърдата

Брой: 17, 28 април 2022 - ВИТАМИНИТЕ И МИНЕРАЛИТЕ
СЛАДКИТЕ НАПИТКИ ПОВИШАВАТ СМЪРТНОСТТА

Ново изследване, проведено от група учени от Университета в Бъфало, показало, че жените с рак на гърдата, които пият редовно подсладени със захар напитки, се подлагат на повишен риск от смърт от всяка причина и от рак на млечната жлеза в частност.

Учените оценили взаимовръзката между сладките напитки и смъртността от всички причини и от рак на гърдата сред 927 жени на възраст от 35 до 97 години, у които бил диагностиран рак на млечната жлеза. Участничките в експеримента били включени в изследването Western New York Exposures and Breast Cancer Study и били наблюдавани в продължение на почти 19 години.

В сравнение с жените, които никога или рядко употребявали сладки напитки, тези, които съобщавали, че са пили такива напитки 5 пъти и повече седмично, имали с 62% по-висок риск от смърт от всякакви причини и с 85% по-голяма вероятност да умрат именно от рак на гърдата.

Рискът от смърт бил повишен сред жените с естроген рецептор-позитивни тумори, но не сред пациентките с естроген рецептор-негативни ракови новообразувания. Освен това повишението на риска от смърт било особено високо сред жените с индекс на телесната маса над средния показател при всички участнички. Рисковете се увеличавали и сред жените преди менопауза, но не и след нея, и това било свързано само с общата смъртност, но не и с рака на гърдата.

Резултатите от изследването били публикувани в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, издавано от Американската асоциация за изследване на рака.

Изследвания на връзката на сладките напитки с рака на млечната жлеза се провеждат сравнително отскоро, както посочила доктор Надя Койрати от Школата по обществено здравеопазване и медицински професии. Тъй като ракът на млечната жлеза е много разпространен, препоръките по отношение на избора на начин на живот за тези, които са получили лечение и се намират в ремисия, имат голямо значение. И, независимо от негативните последствия за здравето, такива като увеличение на теглото, диабет от втори тип и сърдечно-съдови заболявания, много жени продължават да пият сладки напитки.

Били проведени само няколко наблюдателни изследвания, изучаващи връзката между сладките напитки и смъртността от рак. „Нашето изследване е едно от малкото, в което се разглежда прогнозата за жените с рак на млечната жлеза на фона на употреба на сладки газирани напитки”, отбелязали учените.

В изследването бил използван въпросник за честотата на консумацията на напитки в продължение на 12-24 месеца до поставянето на диагноза рак на гърдата. От над 900 жени, в които по-нататък бил диагностиран рак на млечната жлеза, 41% умрели към края на периода на наблюдение. Сред починалите участнички имало повече жени, които съобщавали, че са пили сладки напитки често в сравнение с тези, които все още били живи.

„Сладките напитки са най-големият източник на захар и допълнителни калории в менюто, но те не носят нищо, което може да се смята за полезно и хранително - посочили учените. – От друга страна, чаят, кафето и 100% плодовите сокове, ако са без добавена захар, са далеч по-здравословни варианти, защото те действително увеличават ценността на течността благодарение на антиоксидантите и витамините”.

Подсладените със захар газирани напитки съдържат голямо количество захароза и фруктоза, които гарантират най-високо гликемично натоварване в сравнение с другите хранителни продукти и напитки. Такива повишени нива на глюкозата и инсулина могат да доведат до състояния, които повишават рисковете от развитие на рак на млечната жлеза.

„Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят получените резултати, това проучване предоставя доказателства, че диетата може да повлияе на продължителността на живота на жените след поставяне на диагноза рак на млечната жлеза”, коментирали изследователите.

 Захари НИКОЛОВ

 Брой: 17, 28 април 2022
 
 
Продукти
 
Ливерин®
 
КОМПЛЕКС против АРТРИТ И РЕВМАТИЗЪМ
 
МАРИЯ ЛИХЕРА
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД