в-к Лечител
в-к Лечител
 

Сърдечно-съдовите заболявания

Брой: 32, 12 август 2021 - МОРСКАТА ВОДА
МЛАДИТЕ ЖЕНИ С ПОЛИКИСТОЗА СА В ОПАСНОСТ

Сърдечно-съдовите заболявания са лидери в статистиката на смъртността в целия свят. Много изследвания са насочени към профилактиката на тези болести и по-ранно определяне на факторите на сърдечно-съдовия риск.

На увеличението на сърдечно-съдовия риск при жените може да влияе и наличието на синдром на поликистозните яйчници. Такива данни били получени в изследване, публикувано наскоро в списанието на Европейското дружество на кардиолозите European Journal of Preventive Cardiology.

По различни оценки 6-20% от жените в репродуктивна възраст страдат от синдрома на поликистозните яйчници. Особеност на това заболяване е формирането на множествени кисти в яйчниците, което води до нарушаване нах баланс и клинично се проявява във вид на нередовни менструации, прекомерно окосмяване на тялото, а така също нарушения на фертилността.

Жените със синдром на поликистозните яйчници по-често страдат от наднормено тегло или затлъстяване, захарен диабет и имат високо кръвно налягане – всичко изброено са рискови фактори за инфаркт на миокарда и инсулт.

В новото изследване учените оценявали сърдечно-съдовия риск при пациентки със синдром на поликистозните яйчници и неговото запазване в продължение на живота.

В изследването участвали 60 574 жени, които в продължение на 20 години получавали лечение, помагащо им да забременеят, например екстракорпорално оплождане. От тях 6 149 страдали от синдром на поликистозните яйчници. Изследователите използвали медицинските записи, за да оценят сърдечно-съдовата анамнеза в продължение на девет години. За този период при 2925 жени (4,8%) се развили сърдечно-съдови заболявания.

Като цяло рискът от сърдечно-съдови болести при жените със синдром на поликистозните яйчници бил с 19% по-висок, отколкото при жените без заболявания на яйчниците.

Оказало се също, че жените със синдром на поликистозните яйчници над 50 години нямали по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с техните връстнички без този синдром. Но жените на възраст от 30 до 40 години със синдром на поликистозните яйчници се подлагали на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с участничките от контролната група.

Бел. ред. Доказано е, че коензим Q10 благоприятства нормалната сърдечна дейност. Затова на стр. 23 не пропускайте да прочетете за хранителната добавка
УБИГОЛД Q10. Там ви очаква и талон за намаление
.

 

Станислав ТОДОРОВ

 Брой: 32, 12 август 2021
 
 
Продукти
 
КАРТИМАРЕ MСМ® (CARTIMARE MSM)
 
ЕХИНАМАКС® (ECHINAMAX)
 
ПОЛИПОРУС
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД