в-к Лечител
в-к Лечител
 

Пълните мъже са по-застрашени от остеопороза

Брой: 10, 10 март 2022 - ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ

Мъжете с високи нива на телесни мазнини имат по-ниска костна плътност и може да са по-застрашени от фрактури в сравнение с тези с нормални нива на мазнините в тялото, показа ново изследване, което беше публикувано в сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism на Дружеството по ендокринология.

Повечето проучвания демонстрираха положителни или неутрални ефекти на масата на мазнините в тялото върху здравето на костите. Крехката телесна маса представлява цялото тегло на тялото, в това число органите, кожата и костите, минус теглото на мазнините. Лекарите често приемат, че хората с по-голямо телесно тегло имат висока костна плътност и нисък риск от фрактури, и тези пациенти по-рядко се подлагат на контролни прегледи за остеопороза.

„Ние открихме, че по-високата маса на мазнините е свързана с по-ниска костна плътност и тази тенденция е по-силна при мъжете, отколкото при жените – казва д-р Раджеш Джаин от Медицинското училище на Университета на Чикаго. - Нашето изследване предполага, че ефектът от телесното тегло зависи от процента на крехката и тлъстата маса, и че високото телесно тегло само по себе си не е гаранция срещу остеопорозата.“

Изследователите анализирали данните за костната минерална плътност на 10 814 души под 60-годишна възраст от Националното проучване на здравето и храненето (NHANES) между 2011 и 2018 година. Те открили силна положителна връзка между крехката маса и костната минерална плътност както при мъжете, така и при жените. И обратното, масата на мазнините имала умерено отрицателна връзка с костната минерална плътност, особено при мъжете.

„Медицинските специалисти трябва да обмислят скрининг за пациентите с високо телесно тегло, особено ако при тях има други рискови фактори като по-напреднала възраст, предишни фрактури, фамилна обремененост или употреба на стероиди“, отбелязва Джаин.

 Превод от английски
Таня ТОНКОВА
Брой: 10, 10 март 2022
 
 
Продукти
 
Колоник плюс® перила
 
Аргисан®
 
ПРОПОЛМАКС (Propolmax)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД