в-к Лечител
в-к Лечител
 

Черния дроб

Брой: 33, 13 август 2020 - Лятното хранене
ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ ПАЗИ ОТ РАК

Ракът на черния дроб заема четвърто място по смъртност сред другите онкологични заболявания. Ново изследване показало, че физическото натоварване може да помогне за предотвратяване на развитието на тази опасна болест.
Известно е, че затлъстяването на черния дроб често върви „ръка за ръка” с диабета и допринася за бърз ръст на заболеваемостта от рак на черния дроб в целия свят. Повече от 800 000 души ежегодно получават такава диагноза.  (Бел. ред. За да намалите риска от диабет е нужен и контрол на кръвната захар. На стр. 23 ще прочетете за Глюколес, добавка, която се предлага в магазини „Лечител”.)

„Засега съществуват много малко ефективни методи за лечение на чернодробния рак (смъртността се доближава до заболеваемостта), поради това подходите към профилактиката са изключително важни”, пояснил водещият изследовател Джефри К. Фаръл.

Учените изследвали дали физическото натоварване понижава развитието на рака на черния дроб при затлъстели мишки с диабет. На животните предварително им била въвеждана ниска доза агент, предизвикващ рак. Половината от мишките имали постоянен достъп до колело за бягане, другата половина нямали възможност за подобна тренировка. Всеки ден гризачите, които разполагали с колело, пробягвали по няколко километра. След шест месеца при повечето от мишките, лишени от физическа активност, се развил рак на черния дроб, докато при нито една мишка от трениращите животни не било открито такова заболяване.

Това изследване показва, че физическите упражнения могат да спрат развитието на рак при мишките, страдащи от затлъстяване на черния дроб поради диабет от втори тип.

Изследователите провели също детайлни наблюдения, които частично изяснили как физическите упражнения могат да предотвратят развитие на болестта. Те показали, че благотворното въздействие се осъществява чрез молекулярните сигнални пътища.

„В миналото вече било доказано, че физическите упражнения понякога подобряват ситуацията за пациентите с цироза. Ако сегашните изследвания на мишки могат да бъдат възпроизведени при хората, напълно вероятно е, че физическите упражнения

могат да отсрочат рака на черния дроб, да намалят неговата тежест, ако не и напълно да го предотвратят”, коментирал доктор Фаръл.

Разбира се, това че спортните занимания намаляват риска от възникване на рак, съвсем не е ново откритие. Още преди години международен научен екип провел изследване, в хода на което се изяснило какъв вид физическа активност най-добре понижава риска от възникване на онкологични заболявания. В изследването участвали 750 000 души.

Днес медиците препоръчват спортни занимания със средна продължителност от 2,5 до 5 часа седмично. За средностатистическия човек специалистите препоръчват умерени натоварвания, например бързо ходене, танци, работа в градината или у дома, игри и занимания с децата и домашните любимци.

Към тренировките с висока интензивност се отнасят, съответно, бягането, планинското катерене, бързото каране на велосипед и енергичното плуване, пренасянето на тежести над 20 кг или сериозната работа на полето.

Оказало се, че тези натоварвания влияят пряко на риска от възникване на онкологични болести.

Физическата активност се оказала свързана с по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво при мъжете (8% при спортуване по 7,5 часа седмично и 14% - при 15 часа в седмицата); рак на гърдата при жените (6-10%); рак на бъбреците (11-17%); меланом (14-19%), рак на черния дроб (18-27%).

Според учените дори лекият фитнес или йогата влияят положително на здравето и снижават риска от онкологично заболяване.

 Огнян СТАВРЕВ

 Брой: 33, 13 август 2020
 
 
Продукти
 
ВИЗИОБЛУ СТРОНГ
 
ВИВАНИЯ таблетки с хиалуронова киселина (VIVANIA)
 
УРИСАН® Пробифорте
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД