в-к Лечител
в-к Лечител
 

АЛЦХАЙМЕР

Брой: 44, 4 ноември 2021 - КРЪВООБРАЩЕНИЕТО
Витамин В12 има протективен ефект

Червеите не се движат, когато имат Алцхаймер. Но нещо помогнало на червеи с болестта да запазят движението си в лабораторията на професор Джесика Танис в Университета на Делауеър в САЩ.

Разрешавайки загадката какво е това нещо, Танис и екипът й хвърлиха нова светлина върху потенциалното въздействие на храненето върху Алцхаймер - ужасяващото дегенеративно заболяване на мозъка, засягащо над 6 млн. американци.

Преди няколко години те започнали да изучават фактори, влияещи върху появата и прогресирането на болестта, като провеждали генетични изследвания върху C. elegans – миниатюрни червеи, живеещи в почвата, които са обект на многобройни проучвания.

Експресирането на токсичния протеин бета-амилоид, който е свързан с Алцхаймер, парализира червеите до 36 часа след достигане на полова зрялост. Но докато тези в едно от петриевите блюда в лабораторията станали напълно неподвижни, техни връстници в съседното запазили своето характерно движение, описано като „извиване на тялото“ от изследователите. Те повторили експеримента многократно, с едни и същи резултати.

След години изследвания екипът най-после открил важна разлика. Макар че всички червеи били отгледани на диета с E. coli, оказало се, че един щам на тази бактерия има по-високи нива на витамин В12 в сравнение с другия. Макар че работата на изследователите била фокусирана върху генетичните фактори, те пренасочили проучването си към този витамин и защитната му роля..

„Като хора ние имаме огромно генетично многообразие и толкова сложни диети, че е изключително трудно да се дешифрира как един хранителен фактор засяга появата и прогресирането на Алцхаймер – казва Танис. - И точно тук червеите са удивителни. Тези, които използваме (C. elegans е нематод – тънък и прозрачен червей), имат абсолютно същите генетични характеристики, те реагират на бета-амилоида като хората и ние можем да контролираме какво точно ядат, така че действително да стигнем до молекулярните механизми в действие.“

В мозъка на хората с Алцхаймер натрупването на бета-амилоид с годините причинява токсични ефекти в клетките, водейки до понижена енергия, раздробяване на митохондриите – клетъчните енергийни централи, и окислителен стрес вследствие на прекомерно количество свободни радикали. Същото се случва и при C. elegans, но в рамките на часове. Бета-амилоидът предизвиква парализа при тях.

„Червеите или се движат, или не – обяснява Танис. - Когато дадохме витамин В12 на тези, които имаха дефицит на този витамин, парализата настъпи много по-бавно, което веднага ни показа, че В12 има благотворен ефект. Червеите с В12 имаха и по-високи нива на енергията и по-нисък окислителен стрес в клетките си.“

Екипът определил, че действието на витамин В12 зависи от специфичен ензим, наречен метионин синтаза. Добавянето на витамина към диетата работело само при червеите с недостиг на В12.

Бъдещата цел на авторите е да автоматизират тези опити с помощта на напреднали методи за образни изследвания и задълбочен анализ, което би им позволило по-бързо да проучват взаимодействията между храненето и генетиката.

 Превод от английски
Таня БОРИСЛАВОВАБрой: 44, 4 ноември 2021
 
 
Продукти
 
Витатабс®D10 джуниър
 
СЕРРАФЛЕКС®
 
АНТИПРЕС (ANTIPRESS)
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД