в-к Лечител
в-к Лечител
 

ЗАЩО НИ БОЛИ ГЛАВАТА ПРЕЗ УИКЕНДА?

Брой: 38, 23 септември 2021 - ВАКСИНИТЕ: ЗА И ПРОТИВ

В почивните дни хората мечтаят да си починат след изтощителната работна седмица. Но нерядко в събота ги застига главоболие. Обикновено то започва веднага след събуждане. При това през делниците подобни болезнени усещания напълно липсват, неприятният симптом се проявява само в началото на почивните дни. Защо става така и как може за де избегне съботното главоболие? Този симптом е свързан с хормоналния фон на организма, който се променя през уикенда.

Ниско ниво на кортизол

На работа много хора изпитват стрес. Психоемоционалното напрежение нерядко е съпроводено от главоболие. Но в делничните дни човек не го усеща. При стресови реакции в организма се изработва хормонът кортизол. Той ни кара да бъдем активни и действа като обезболяващо средство. При такъв хормонален фон ние не чувстваме главоболие.

Когато на човек му предстои почивка през уикенда, стресовите реакции намаляват значително. Едновременно пада и нивото на кортизола. Тялото започва да реагира на натрупаната през седмицата умора, което се съпровожда от главоболие.

За да се избегнат такива хормонални колебания, трябва да се направи нивото на кортизола по-стабилно през цялата седмица. Отделяйте време за релаксация всяка вечер след края на работния ден. Заемете се със своите любими занимания, разхождайте се или медитирайте. Ако работата ви е седяща, направете няколко физически упражнения.

Твърде много сън

Хормоналният фон не е единствената причина за съботно главоболие. Факт е, че повечето хора се стремят да се наспят през уикенд. Обикновено в събота човек спи по-дълго и се събужда по-късно, отколкото в делник. Твърде дългият сън и изменението на режима на деня предизвикват главоболие. През работната седмица вашият организъм привиква към определен ритъм на сън. Когато спите в почивните дни твърде дълго, започва да пада нивото на серотонина. Този неврохормон отговаря за отпускането и доброто настроение. Когато неговата концентрация се понижава, възниква главоболие от напрежение.

Недостиг на кофеин

Немалко хора преди началото на работния ден пият кафе или силен черен чай, за да се ободрят. С времето организмът привиква към постъпването на кофеин сутрин. Ако вие се събуждате в събота по-късно, отколкото през делниците, веднага след събуждане организмът ще изисква привичната доза кофеин. Липсата на това вещество може да предизвика главоболие веднага след събуждане. В този случай чашката кафе може да помогне за избавяне от главоболието. Но не бива да се прекалява с ободряващата напитка. След няколко глътки от ароматната напитка, непременно хапнете нещо за закуска. Не забравяйте, че вашият организъм се нуждае от хранителни вещества.

 Никола СТАМЕНОВ

 Брой: 38, 23 септември 2021
 
 
Продукти
 
Витатабс холин
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
Витатабс - витамин D на капки
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД