в-к Лечител
в-к Лечител
 

Стимулацията на ухото облекчава симптомите на „Паркинсон“

Брой: 36, 5 септември 2019 - ЖЕНСКИТЕ БОЛЕСТИ

Ново изследване показа, че лекото, контролирано стимулиране на ушния канал може да помогне да се намалят симптомите на синдрома на Паркинсон.

Авторите му от Университета на Кент в Обединеното кралство показаха, че такова стимулиране два пъти дневно в течение на два месеца се свързва със значително ограничаване както на двигателните, така и на останалите проявления на заболяването.

Участниците съобщавали за по-голяма подвижност и демонстрирали подобрения по отношение вземането на решения, вниманието, паметта, настроението и съня. Към края на изследването пациентите докладвали, че по-лесно се справят сами с ежедневните дейности.

Повечето ползи били най-големи пет седмици след края на терапията, което предполага, че тя може да има дълготрайни ефекти.

Стимулационната терапия била провеждана в дома на пациентите с помощта на портативни наушници, предназначени специално за клинични изследвания. Междувременно участниците продължавали да вземат обичайните си допамин-заместващи медикаменти.

В изследването са участвали 46 пациенти. Авторите определят резултатите като много окуражаващи, тъй като това би подобрило качеството на живот на пациентите.

Проучването се базира на друго изследване на същия екип, което показа, че леката стимулация на вътрешното ухо може да подобрява и неврологичните симптоми, свързани с инсулта и травматичното увреждане на мозъка.

 Превод от английски
Нели АЛЕКСАНДРОВАБрой: 36, 5 септември 2019
 
 
Продукти
 
ВИТАСЕЛ® Куркума
 
КРОМИСАН (KROMISAN)
 
ДИНАФОРС® екстра стронг
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД