в-к Лечител
в-к Лечител
 

Фобиите

Брой: 34, 24 август 2023 - ДЕЦАТА В ЛЕТНИТЕ ДНИ
Нарастват страховете, свързани с природата, сред хората в градовете

Ново изследване под ръководството на Университета на Турку във Финландия, което се базирало на данни от онлайн търсачки, показва нарастващо разпространение на различни биофобии в цял свят. Страните с по-голямо градско население проявяват интерес към по-широк набор от свързани с природата фобии, което подкрепя схващането, че градският живот може да е свързан със страх и отвращение от природата.

Изтъкнатият естествоизпитател Едуард О. Уилсън предложи идеята, че хората имат вроден инстинкт за връзка с природата и други форми на живот – концепция, известна като биофилия. Мнозина обаче демонстрират и обратната реакция, проявявайки инстинктивен и понякога дори ирационален страх към определени организми или природни елементи. Арахнофобията (страх от паяци) и офидиофобията (страх от змии) са между най-често срещаните форми на конкретни фобии, свързани с природата, или биофобии.

 „За някои форми на биофобия се смята, че носят еволюционна полза, защото биха помогнали на нашите предци да избягват срещи с потенциално опасни създания, но много хора все още проявяват реакции на страх към организми, които не представляват осезаема заплаха, което може да води до прекалено безпокойство и избягване на взаимодействия с природата – казва д-р Стефано Мамола, еколог от Италианския национален изследователски съвет и съавтор на изследването. – Смята се, че свързаните с природата фобии се увеличават в съвременните общества, и макар че някои изследователи предположиха, че тази промяна може да е свързана с нарастващата загуба на връзка с природата вследствие на градския живот, степента и двигателите на тези промени остават слабо разбрани.“

Това отчасти се дължи на факта, че сведенията за разпространението на биофобиите в съвременните общества са оскъдни. Затова изследователите се обърнали към друг източник на информация – интернет търсачките.

„Интернет се превърна в основен източник на информация почти за всеки аспект от нашия ежедневен живот и е възможно хората, страдащи от биофобии, да го използват, за да оценят състоянието си и да открият начини за справяне с него“, казва водещият автор д-р Рикардо Корея, асистент в Отдела по биоразнообразие на Университета на Турку.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Валентин СТОЙЧЕВ
Брой: 34, 24 август 2023
 
 
Продукти
 
Пикногенол - спрей (PYCNOGENOL)
 
Вивания® GLA+E
 
ЖИНЗЕМАКС®
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД