в-к Лечител
в-к Лечител
 

Зелените листни зеленчуци са важни за силата на мускулите

Брой: 17, 29 април 2021 - ПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА

Консумирането само на една чаена чаша зелени листни зеленчуци на ден може да подобрява мускулната функция според ново изследване на университета „Едит Коуан“ (ECU) в Австралия. То установило, че хората, чиято диета е богата на нитрати, предимно от зеленчуците, имат значително по-силни мускули на долните крайници.

Слабата мускулна функция е свързана с по-голям риск от падания и фрактури, и се смята за ключов показател за общото здраве и благосъстояние.

Изследователите са проучили данни за 3759 австралийци, участващи в изследване на Института „Бейкър“ за сърцето и диабета в Мелбърн, за 12-годишен период. Те установили, че онези с най-висок редовен прием на нитрати имали с 11% по-голяма мускулна сила на краката в сравнение с тези с най-нисък. Освен това при тях се регистрирала и с до 4% по-бърза скорост на ходене.

„Нашето изследване показа, че диетите с високо съдържание на зеленчуци, богати на нитрати, могат да укрепват мускулната сила независимо от всякаква физическа активност - казва д-р Марк Сим от Института за хранителни изследвания при ECU. - Въпреки това, за оптимална мускулна функция смятаме, че балансирана диета с много зелени листни зеленчуци в комбинация с редовни упражнения, в това число и тренировки с тежести, ще бъде идеална.“

Мускулната функция е жизненоважна за поддържането на добро общо здраве и особено за силата на костите в по-късна възраст.

Изберете зеленото

Макар че зелените листни зеленчуци може да са едни от най-малко любимите ни, те може да са най-важните, смята доктор Сим.

Изследването открило, че богатите на нитрати зеленчуци от рода на марули, къдраво зеле, спанак и дори цвекло носят най-големи ползи за здравето.

„Би трябвало да консумираме многообразие от зеленчуци всеки ден, като поне една от порциите трябва да е от зелени листни зеленчуци, за да постигнем набор от здравословни ефекти за мускулно-скелетната и сърдечно-съдовата система – казва Сим. - Зелените листни зеленчуци предлагат пълен спектър от жизненоважни витамини и минерали, които са решаващи за здравето.“

Новото изследване увеличава доказателствата, които свързват зеленчуците със сърдечно-съдовото здраве, между които са и тези от скорошно изследване на университета „Едит Коуан“ за кръстоцветните зеленчуци и здравето на кръвоносните съдове.

 Превод от английски
Дима КОЛАРОВАБрой: 17, 29 април 2021
 
 
Продукти
 
ПРОПОЛМАКС (Propolmax)
 
БОДИФЛЕКС® СТРОНГ
 
ВИЗИОБАЛАНС® (VISIOBALANCE)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД