в-к Лечител
в-к Лечител
 

Разработиха потенциална ваксина срещу коронавируса

Брой: 15, 9 април 2020 - БЕЗЦЕННИЯТ ВИТАМИН С

Учени от Медицинското училище на Питсбъргския университет обявиха, че са разработили потенциална ваксина срещу SARS-CoV-2 – новия коронавирус, който предизвиква пандемията от COVID-19. Когато я изпробвали при мишки, ваксината, прилагана във вид на пластир, стимулирала производството на антитела, специфични за вируса, в достатъчни количества за неутрализирането му.

„Имахме предишен опит със SARS-CoV (причинителят на ТОРС) през 2003 и MERS-CoV (причинителят на БИРС) през 2014 година. Тези два вируса, които са тясно свързани със SARS-CoV-2, ни учат, че определен протеин, наричан шипов, е важен за създаването на имунитет срещу вируса“, каза старшият съавтор д-р Андреа Гамбото.

Ваксината, наречена от авторите PittCoVacc (съкратено от Pittsburgh Coronavirus Vaccine), работи по същия начин като съществуващите грипни ваксини – използвайки лабораторно култивирани части от вирусен протеин за изграждането на имунитет. Но учените са създали нов подход за нейното прилагане, наречен набор от микроигли, за повишаване на ефикасността й. Той представлява пластир с големината на върха на пръст с 400 миниатюрни игли, доставящи части от шиповия протеин в кожата, където имунната реакция е най-силна. Пластирът се залепя като лейкопласт и след това иглите, направени изцяло от захар и частите от протеина, просто се разтварят в кожата.

След производството си новата ваксина може да се съхранява на стайна температура, което изключва необходимостта от хладилни камери за транспортирането или съхранението й. При тестовете върху мишки PittCoVacc стимулирала прилив на антитела срещу новия коронавирус до две седмици след нейното поставяне.

 Превод от английски
Калина КАМЕНОВАБрой: 15, 9 април 2020
 
 
Продукти
 
Евония® Хеър Бустър
 
Колоник плюс® ензими
 
ВИВАНИЯ крем (VIVANIA)
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД