в-к Лечител
в-к Лечител
 

Ранното разпространение на коронавируса далеч надхвърля границите на карантинната зона в Китай

Брой: 8, 20 февруари 2020 - ЛЕЧЕБНИЯТ ГЛАД

Изследователи на инфекциозните болести от Тексаския университет в Остин и други институции в Хонконг, континентален Китай и Франция стигнаха до заключението, че има голяма вероятност смъртоносният коронавирус да се е разпространил отвъд Ухан и другите поставени под карантина градове, преди китайските власти да успеят да наложат карантината. Поне 128 града в Китай, които се намират извън карантинната зона, в това число такива без обявени до момента случаи, са имали увеличен риск от излагане на вируса според доклада на изследователите.

На базата на изчерпателни данни за пътуванията и на модели на разпространението на болестта, изготвени в Центъра за напреднали компютърни технологии на Тексаския университет в Остин, тези 128 града са имали с 50% по-голям риск някой, който е бил изложен на вируса, да е пътувал до тях, преди да бъде обявена карантината. Освен това екипът изчислил, че е имало 11 213 случая на коронавируса в Ухан до момента на въвеждането й – 10 пъти повече от съобщените.

Тази оценка на риска идентифицира няколко града в Китай, в които вероятно има все още неоткрити случаи, и предполага, че пътуванията с наземен транспорт в началото на 2020 година са „посели“ вируса далеч отвъд района на карантината около Ухан, пишат авторите.

Докладът сочи минимум 99% вероятност поне един носител на вируса да е пътувал до Пекин, Гуанджоу, Шънджън и Шанхай преди момента на въвеждане на карантината в Ухан на 23 януари. Оттогава насам карантинната зона беше разширена и обхвана градове с общо население 60 млн. души. Пекин съобщи за първия си смъртен случай вследствие на вируса на 27 януари.

Екипът изчисли, че новите случаи на болестта се удвояват приблизително на всеки седем дни и че средно всеки един от инфектираните я е предал на още двама души.

„Имайки предвид, че 98% от всички пътувания се осъществяват с влак или автомобил, нашият анализ на данните за въздушните, железопътните и автомобилните пътувания дава по-подробна оценка на риска в сравнение с тази, която е възможна само въз основа на сведенията за самолетните пътувания – казва Лорън Ансел Майерс, математически епидемиолог и професор по интегративна биология и статистика. – Карантината навярно ще предотврати бъдещото разпространение навън от Ухан. Но новият коронавирус вече е бил пренесен в цял Китай и по света преди момента на започване на карантината.“

 

Превод от английски
Дария НИКОЛОВАБрой: 8, 20 февруари 2020
 
 
Продукти
 
МАРИЯ ИНТЕГРАЛ
 
ПробиМакс 8®
 
Околоочен гел с Ройбос
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД