в-к Лечител
в-к Лечител
 

Хемоглобина

Брой: 27, 4 юли 2019 - ВЕНИТЕ
ГЛАВОБОЛИЕТО ПОНЯКОГА СЕ ДЪЛЖИ НА АНЕМИЯ

Хемоглобинът е съвсем обикновен белтък, влизащ в състава на еритроцитите, който съдържа до 80% желязо. Неговата главна функция е свързването и преноса на молекулите на кислорода. С кръвотока кислородът се доставя към клетките на всички тъкани на организма за пълноценно функциониране. При толкова важната роля на хемоглобина в човешкия организъм, странно изглежда това, че външните прояви на неговото ниско ниво са съвсем малко. Нещо повече, неопитен човек трудно би могъл да ги разпознае, понякога това е напълно невъзможно.

Признаците на нисък хемоглобин лесно биха могли да се приемат за обикновена умора. Усилната работа, бесният ритъм на живот, всичко това, уви, съвсем не е от полза за нашето здраве. Впрочем, време е да се вслушаме в своя организъм: може би лекото неразположение – това съвсем не е страничен ефект от напрегнатия график, а явен симптом на рязко снижаване на хемоглобина в кръвта. Никога не пренебрегвайте сигналите, които подава организмът. Напълно е възможно той да има нужда от спешна помощ.

Признак за понижаване на хемоглобина в кръвта може да стане общата хронична умора,

с която вие не сте в състояние да се справите самостоятелно. В такива случаи не помагат нито дългият сън, нито продължителният отдих. Нещо повече, незабележимо за вас, продължителността на бодърстването рязко се съкращава – по-голямата част от денонощието вие спите или се борите със съня, рискувайки да изгубите съзнание на работното място, в градския транспорт или дори на улицата.

Сигнал за понижен хемоглобин може да стане и

постоянното главоболие

Обезболяващите таблетки вече не помагат, а мигрената няма намерение да отстъпва. В такъв случай е време да обърнете внимание на общото състояние на организма. Причина за главоболие и слабост на свой ред става понижаването на артериалното налягане и съответно у вас, освен другите признаци, могат също постоянно да мръзнат ръцете и краката.

Струва си да обърнете внимание и на цвета на кожата

Дори ако никога не сте се отличавали със смугла кожа, нейният оттенък нe може да се промени от синкав към жълтеникав.

Още един симптом на понижен хемоглобин е сухата кожа, люспенето и разслояването на ноктите също говорят за подобен проблем.

Първата и главна причина за рязко понижение на хемоглобина може да стане

обилната кръвозагуба

Това се случва при наличие на съдова дистония и като следствие при чести кръвотечения от носа. Същото се отнася и за продължителните, обилни кръвотечения по време на менструация. Наистина в този случай преди да се предприемат някакви мерки, трябва да се потърси съвет от гинеколог.

По време на такива заболявания, като простуда или грип, хемоглобинът има свойството да се понижава. Но след оздравяване организмът бързо идва във форма, което не може да се каже за хроничните заболявания. Работата е там, че те водят до преразпределение на желязото в организма. Например при старите хора се развива анемия при заболявания на бъбреците, белите дробове, черния дроб, особено протичащи дълго време.

Причина за снижаване на хемоглобина могат да станат различните диети, ограниченията в храненето – особено това се отнася за хората, които се увличат по вегатарианството и суровоядството. Това е свързано с недостатъчно балансираното меню. Все пак растителните продукти, богати на желязо, са по-малко, отколкото животинските, и поради това е нужно повишено внимание при съставянето на менюто.

Не бива да се забравя също, че една от най-редките, но въпреки това съществуващи причини за нисък хемоглобин може да стане нервното напрежение и постоянния стрес.

Що се отнася до лечението, спасението е в желязото. Главни източници на това важно вещество са субпродуктите: черен дроб, бъбреци или език. Ако се отнасяте с недоверие към подобни кулинарни експерименти, постарайте се да включите в своето меню елда, грах, фасул, боровинки, шоколад и бели гъби. В тези продукти е много високо съдържанието на желязо – над 4 милиграма на 100 грама от продукта.

Обърнете внимание на месото: от 2 до 4 мг желязо съдържа заешкото, овнешкото, говеждото месо.

За съжаление, често предприетите мерки се оказват недостатъчни: вие трябва да коригирате своето меню не само чрез добавяне на нови продукти, но и с изключване на вредните, а именно – с високо съдържание на калций, който пречи на усвояването на желязото в организма. Поне за известно време се откажете от млякото и различните млечни продукти. Ще ви се наложи също да забравите за хляба, макароните и другите брашнени изделия. Работата е там, че пшеницата и всякакви други зърнени продукти пречат на усвояването на желязото в организма. (Бел. ред. Желязо може да си набавите и от ФЕРОФОРТЕ® В+С – талон за намаление ще откриете на стр. 23.)

 Симеон НИКОЛОВ

 Брой: 27, 4 юли 2019
 
 
Продукти
 
АЛЕРМИН® (ALLERMIN)
 
УРИСАН® (URISAN)
 
ШИЙТАКЕ
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД