в-к Лечител
в-к Лечител
 

Антибиотиците

Брой: 33, 19 август 2021 - СЛЪНЦЕ И КОЖА
ПОВИШАВАТ ОПАСНОСТТА ОТ КОЛОРЕКТАЛЕН РАК

Изследователи от Университета „Джонс Хопкинс” открили, че сред пациентите, принудени дълго време да приемат антибиотици (в частност най-популярните пеницилин и цефалоспорин), броят на хората с диагноза „колоректален рак” е по-висок, отколкото сред хората, които не са приемали такива препарати нито веднъж в живота. Както показало изследването, колкото повече курсове на лечение с антибиотици е преминал човек, толкова по-висок бил риска от развитие в него на злокачествено новообразувание.

Доказано е, че определени варианти на колоректалния рак (аденокарцином на дебелото черво) се предизвикват от микроорганизми, които обитават в червата. Наистина, за поява на рак трябва да възникнат особени условия, които правят тези микроорганизми патогенни. Не е изключено, че тези условия се създават от продължителния безконтролен прием на лекарства, в това число антибиотици, които предизвикват дисбиоза на червата (нарушение на нормалната микрофлора).

По всички международни препоръки прием на антибиотици се допуска само при преки показания и изключително под лекарски контрол. Още едно задължително условие е съвместното приемане на антибиотици с препарати за възстановяване на чревния метаболизъм (пре-, про- и метабиотици). За съжаление, тези правила доста често не се спазват.

Впрочем, средство за профилактика на колоректалния рак учените планират да създадат от бактерии, обитаващи в дебелото черво. Синтезът на такъв пробиотик е едно от най-перспективните направления, над което днес работят учените в цял свят.

Може ли човек да се предпази от колоректален рак, отказвайки се от употребата на антибиотици?

Приемът на антибактериални средства е възможна, но засега още недоказана окончателно причина за развитие на колоректален рак. Специалистите предполагат, че установената връзка не е толкова еднозначна и онкологичното заболяване, може би, се предизвиква не от самите антибиотици, а от тези заболявания, които се лекуват с тях.

Днес лекарите смятат, че една единствена причина, провокираща колоректален рак, не съществува. Вероятността от развитие на това заболяване е по-висока при хората с наследствена предразположеност. При пациентите с генетично обусловени синдроми, например полипоза, вероятността от колоректален рак е десетки пъти по-висока, отколкото при останалите хора. С повишен риск се отличават хората, страдащи от възпалителни заболявания на червата (болест на Крон, язвен колит).

Доказана е връзката на рака на дебелото черво със затлъстяването, употребата на червено и преработено месо и голямо количество рафинирана храна, в която няма фибри, необходими за червата. (Бел. ред. Ако все пак решите да си набавите фибри, вижте нашите вкусни и здравословни предложения на стр. 23. До 12 септември 2021 г. всички продукти (бисквити и вафлички) на испанската фирма Гуйон са на промоция в магазини „Лечител“.)

 Ивелин ПЕНКОВ


 Брой: 33, 19 август 2021
 
 
Продукти
 
Комплекс Кръвно налягане - Хидокар
 
ДИНАФОРС® екстра стронг
 
ВИТАСЕЛ® Куркума
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД