в-к Лечител
в-к Лечител
 

Рака

Брой: 19, 13 май 2021 - ХИПЕРТОНИЯТА
„ЗЛАТНА” ТЕРАПИЯ

В последните няколко десетилетия цисплатинът – лекарство на основата на платина – бил препарат от първата линия за лечение на много видове рак. Особена ефективност на това лекарство се наблюдава при лечението на рак на тестисите. Вероятността от успешна терапия е 90%.

Но ефективността на цисплатина и другите онкологични препарати на основата на метали е ограничена заради тяхната токсичност, противодействието на други лекарства в организма на човека и отсъствието на дългосрочен стабилен ефект.

За да решат този въпрос, учени от Мелбърнския кралски технологичен университет в Австралия разработили 4 биологично активни молекули на основата на злато. Доклиничните изследвания показали, че при унищожаване на някои ракови клетки тези молекули са 24 пъти по-ефективни, отколкото цисплатина.

„Резултатите от нашето изследване откриват невероятен потенциал в терапията на онкологичните заболявания”, отбелязала Неда Мирзаде, съавтор на изследването.

Сега научният екип разработва нова терапия, основана на молекулите на златото, насочена към унищожаване на раковите клетки и съхранение на здравите тъкани.

Важно е да се отбележи, че тези молекули притежават свойството да инхибират изработката на тиоредоксинредуктаза – ензим, свързан с растежа на раковите клетки.

Освен това молекулите притежават противовъзпалителни свойства, което е необходимо за намаляване на отока, характерен за туморния участък. В бъдеще изследователите планират да изучат тази способност на молекулите в контекста на терапията на ревматоидния артрит.

Изследователите завършили доклиничните изследвания, които демонстрирали цитотоксично действие на златните молекули на клетките на рака на простатата, млечната жлеза, шийката на матката, меланом и колоректален рак.

Учените успели също да забавят растежа на туморите при гризачи с 46,9%, докато този показател при цисплатина е 29%.

Междувременно изследователи от Университета в Клемсън, САЩ, предложили нов метод за получаване на наночастици злато, основан на синтез под въздействието на ултравиолетови лъчи. Способът изключва използването на агресивни химически агенти, получените наночастици са безопасни за организма и могат да се използват за диагностика и терапия на онкологични заболявания.

Златните наночастици се използват в процеса на катализа, в електрониката, слънчевите елементи, но най-голям интерес те представляват за биомедицината. Тяхно важно предимство е съчетанието на свойства, необходими за така наречения биоимиджинг, т.е. детайлна диагностика на туморите и последваща терапия.

В качеството на агенти за биоимиджинг златните наночастици обикновено се използват в компютърната томография. Терапията на туморите с използване на наночастици злато може да се провежда за сметка на така наречената фототермична терапия, когато частиците в началото се натрупват в тумора, а после се нагряват под действието на външно поле и унищожават раковите клетки.

При това съществуващите методи за получаване на златни наночастици обикновено изискват използване на доста агресивни химически агенти, което затруднява тяхното по-нататъшно използване в биомедицината, или изисква няколко стадии на синтез, което оскъпява производството.

Новата технология, предложена от учените от Университета в Клемсън, изключва използването на агресивни вещества и химически агенти, токсични за живия организъм.

Изследователите успели да покажат, че златните наночастици се натрупват в цитоплазмата на клетките – както на туморните глиомни, така и в имунните клетки макрофаги. Това открива възможности за индивидуална диагностика и терапия на туморните заболявания. В бъдеще се предвижда да бъде модифицирана повърхността на наночастиците със специални молекули, за да се открива целенасочено тумора в организма.

 Валери ИВАНОВ

 Брой: 19, 13 май 2021
 
 
Продукти
 
ПИКНОГЕНОЛ® (PYCNOGENOL)
 
ЕВОНИЯ (EVONIA)
 
Витасел® РQQ (пиролоквинолин квинон - ПКК)
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД