в-к Лечител
в-к Лечител
 

Грешки при измерване на кръвното налягане

Брой: 9, 1 март 2018 - БЪБРЕЦИТЕ
Много са хората, които погрешно измерват кръвното си налягане. Към това трябва да се прибавят и по-неточните съвременни електронни апарати, които са по-чувствителни към температурата и лошия кръвопоток. Всичко това създава рискове, които може да имат и по-сериозни последици.
Експерти от Европейската неправителствена организация по здравеопазване Health Consumer Power House (HCP) дават следните важни препоръки:
• Мерете кръвното си само седнали. При легнало положение се получават разлики.
• Мерете кръвното си само на една и съща ръка, най-добре лявата, която да е в едно и също положение – с дланта нагоре.
• Мерете кръвното винаги по едно и също време на деня. Знайте си часа, за да не се тревожите. Тревожността повишава кръвното налягане.
• Не се хранете, не пийте кафе, не пушете и не се натоварвайте психически и физически поне половин час преди да си мерите налягането, защото ще получите неверни стойности.
• В един сеанс правете поне три измервания. Записвайте данните. След първото измерване изчакайте 3-4 минути, без да сваляте лентата, тогава направете второто и третото. Вземайте средното аритметично от трите измервания и за долната, и за горната граница.
• Проверете излизащите от лентата тръбички. Лентата на апарата трябва да е с напълно изпуснат въздух. Вярно е, че манометърът отчита началото, но точността е различна. Поне веднъж годишно проверявайте апарата си, сверявайте го със сигурен апарат.

Веселин Сейков


Брой: 9, 1 март 2018
 
 
Продукти
 
Вивания® GLA+E
 
ЛИКОФОРС ПЛЮС
 
ШИЙТАКЕ
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД