в-к Лечител
в-к Лечител
 

Внимателно с райската ябълка

Брой: 4, 25 януари 2024 - САРКОПЕНИЯТА
С идването на зимата на нашите пазари се появиха и райските ябълки – дошли от Турция, от Израел, от Италия, а може би чак от Азия. Когато е напълно омекнал и узрял, плодът е не само вкусен и сладък, а и полезен – богат е на желязо, калий, магнезий, фосфор, на витамини от В-групата, на бета каротин и пектин.
Този плод обаче има „двойствена природа“ и, казано на шега, още от адамово време се е разбрало, че може да доведе неприятности. Но специалисти съвсем сериозно твърдят, че при всичките си плюсове райската ябълка може да причини сериозни здравни щети. Особено ако се хапва още сурова. В ненапълно узрелите плодове се съдържа танин – при взаимодействие със стомашните сокове той образува лепкава маса, която има способността да споява парченцата храна и да ги превръща в неразтворими буци. Дори само 2-3 незрели плода могат да предизвикат такова състояние, което, ако не се поддаде на медикаментозно лечение, се налага операция.
Първите признаци за такава опасност настъпват скоро след поглъщането на ябълките и се проявяват в повръщане и силни стомашни болки.
Изобщо, преяждането с райски ябълки, дори и добре узрели, не се препоръчва – предизвикват запек и стомашни проблеми при болни от гастрит и язва. Заради високата си захарност са особено опасни и за диабетно болните.  

Лия ЕМИЛОВА


Брой: 4, 25 януари 2024
 
 
Продукти
 
КОТЕШКИ НОКЪТ (CAT'S CLAW)
 
Оптисалт - калий + магнезий
 
Убикапс - убиквинол 100mg + селен + витамин С
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД