в-к Лечител
в-к Лечител
 

ХИМИОТЕРАПИЯТА – ПОЛЗИ И СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Брой: 36, 9 септември 2021 - ПРИРОДАТА СРЕЩУ ТРОМБОЗАТА

Невероятно съкрушаващо е преживяването на рецидив след като рака премине в ремисия, но за пациентите с остра лимфобластна левкемия тази възможност е съвсем реална. В действителност, при всеки пети, преминал химиотерапия при това заболяване, се развива рецидив, дори ако при него е имало пълна ремисия, и изглежда, че същата тази химиотерапия, която би могла изначално да помогне, на практика влошава ситуацията.

Острата лимфобластна левкемия се среща в една пета от всички видове рак при хората до 20 години, което я прави най-разпространения тип детски рак. Тя се развива, когато костният мозък на човека произвежда твърде много бели кръвни телца или лимфоцити.

Въпреки това, прогнозата при остра лимфобластна левкемия, по принцип, се смята за благоприятна – но примерно в една пета част от случаите се наблюдава рецидив, който често се оказва фатален. Съгласно изследване, публикувано в научното списание Blood, виновник за това може да е химиотерапията.

В хода на своето изследване учените секвенирали генома на 103 пациенти с рецидив на рак в анамнезата. Те открили, че около 20% от тях имали мутационни „сигнатури”, които съответствали на устойчивостта към химиотерапевтичните препарати.

И въпреки че това изследване, безусловно, е достатъчно, за да убеди пациентите с остра лимфобластна левкемия, че във всички случаи, когато това е възможно, следва да се използват по-малко токсични методи за лечение, съществуват и други много важни причини, поради които химиотерапията е опасна.

Например, много хора са добре запознати с повдигането, предизвиквано от химиотерапията, но тя също така може да доведе до увреждане на мозъка, загуба на паметта, стомашно-чревни разстройства, проблеми с дишането, невропатия и по-висок риск от инфекции.

Междувременно, друго изследване показало, че пациентите, преминали последващо противотуморно лечение на това заболяване, имали висок риск от развитие на ранни сърдечни болести.

Изследване, проведено от учени от Югозападния медицински център UT в Тексас, показало, че периодичното гладуване може да затормозява развитието и прогресирането на остра лимфобластна левкемия при децата. Въпреки че то било ефективно при два подтипа на острата лимфобластна левкемия – В-клетъчна и Т-клетъчна, гладуването не помагало на пациенти с левкемия, срещаща се по-често при възрастните – остра миелоидна левкемия.

 Валери ИВАНОВ

 Брой: 36, 9 септември 2021
 
 
Продукти
 
ЗЕЛЕН РОЙБОС (GREEN ROOIBOS)
 
Вивания® Бюти Колаген
 
Витасел – алфа-липоева киселина
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД