в-к Лечител
в-к Лечител
 

ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Брой: 35, 2 септември 2021 - ОБЕЗБОЛЯВАЩИТЕ
Авторите на ново изследване стигнали до извода, че редовните физически упражнения могат да изиграят определена роля в отстраняването на увреждания на черния дроб, водещи до рак. Учени от Нюкясълския университет установили, че аеробните упражнения при мишки намаляват нивото на възпаление в черния дроб, което се развива с възрастта, отстраняват увреждането на този орган и предотвратяват развитието на тумори. Резултатите от изследването били публикувани в научното списание Inflammation.

С възрастта нашият организъм започва да губи контрол над имунната система, което може да доведе до усилване на възпалението, обикновено протичащо само тогава, когато организмът оздравява или се бори с инфекция. И когато признаците на инфекция се задържат дълго време, това води до увреждане на тъканите, което може да провокира развитие на рак. Предишно изследване показало, че при мишките с дълго или хронично възпаление се наблюдават признаци на ускорено стареене. Това било съпроводено с намаляване на обема на кожата и снижаване на ловкостта. Продължителното възпаление предизвиква също скъсяване на теломерите – защитни структури, разположени в краищата на хромозомите, които са свързани с повишен риск от развитие на рак, при това черният дроб е особено възприемчив към тези изменения.

Нивото на заболеваемост от рак на черния дроб през последното десетилетие се увеличава, и, според прогнозите, ще продължи да расте. Разбирането на това как най-ефективно могат да се предотвратят някои от тези случаи, може да окаже огромно влияние на хората, подложени на риск от заболяване.

Дерек Мани, съавтор на изследването, обяснил: „Когато сте млади, спирачките на вашата имунна система работят отлично, но те се износват с възрастта. Ние искахме да установим в опити с мишки могат ли физическите упражнения да обърнат това снижаване на имунитета и да намалят риска от развитие на чернодробен тумор”.

Използвайки стари мишки, които имали хронично възпаление, изследователите ги разделили на две групи. В едната група (16 мишки) гризачите изпълнявали упражнения, а другата, включваща 13 мишки, била „седяща”. Животните и в двете групи били претегляни по едно и също време и тяхното здраве било подлагано на щателна проверка. Групата с упражнения имала възможност да използва „въртящо се колело” по 30 минути три пъти седмично.

Учените установили, че леките физически упражнения понижават нивото на възпаление в черния дроб и подобряват метаболизма на старите мишки в сравнение с неактивните гризачи.

В допълнение към намаляването на риска от тумори на черния дроб, още едно предимство за мишките, които спортували, било понижаването на мазнините в черния дроб и намаляването на количеството на повредените теломери. Изследователите открили също, че тренираните мишки били физически активни, което представлява показател за общо благополучие, докато в същото време физическата активност на мишките, които не тренирали, видимо се понижила. Авторите на изследването стигнали до извода, че редовните, но леки аеробни упражнения предотвратяват влошаване на общото състояние на здравето и допринасят за благополучието на спортуващите животни, а така също ги защитавали от тумори, развиващи се в черния дроб.

Доктор Каролайн Уилсън от Нюкясълския университет споделила: „Ние видяхме, че само в една от старите мишки се е развил тумор на черния дроб в групата, изпълняваща упражнения, в сравнение с пет животни с чернодробен рак в седящата група. Това показва, че никога не е късно да се започнат тренировки”.

По-нататъшни изследвания могат да помогнат да се определи дали редовните леки упражнения са в състояние да намалят риска от развитие на рак на черния дроб и при хората.

 Ивелин ПЕНКОВ

 Брой: 35, 2 септември 2021
 
 
Продукти
 
МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ (Magnesia citrate)
 
УБИГОЛД® Q10 150 mg
 
ФЕМИУЕЛ® (FEMIWELL)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД