в-к Лечител
в-к Лечител
 

Диетите

Брой: 43, 22 октомври 2020 - КРЪВНИТЕ ТЕСТОВЕ

Оризът е най-широко консумираният основен източник на прехрана за голяма част от населението на света. Сега беше потвърдено, че той може да способства за продължително нискостепенно излагане на арсен, водещо до десетки хиляди случаи на преждевременна смърт годишно, които могат да бъдат избегнати.

Арсенът е добре известен причинител на остро отравяне, но той може и да допринася за здравни проблеми, в това число рак и сърдечно-съдови болести, ако се консумира дори в сравнително ниски концентрации в течение на продължителен период от време.

Сравнено с други основни храни, оризът има склонност да концентрира в себе си неорганичен арсен. В цял свят над 3 милиарда души консумират ориз като основен източник на препитание и беше изчислено, че неорганичният арсен в този ориз предизвиква повече от 50 000 случая на преждевременна смърт годишно, които биха могли да се избегнат.

Екип изследователи от Манчестър публикуваха ново изследване, разглеждащо връзката между консумацията на ориз и сърдечно-съдовите болести, причинени от излагането на арсен, в Англия и Уелс.

Техните открития показват, че след отчитането на основните известни фактори, които допринасят за развитието на сърдечно-съдови болести (като затлъстяване, тютюнопушене, възраст, липса на доходи и образование), се наблюдава съществена връзка между повишената сърдечно-съдова смъртност и консумацията на ориз, съдържащ неорганичен арсен.

Проф. Дейвид Поля от Манчестърския университет казва: „Изследването предполага, че онези 25% от хората, които консумират най-много ориз в Англия и Уелс, може да са по-застрашени от смърт от сърдечно-съдови болести вследствие излагането на неорганичен арсен, сравнено с тези 25%, които консумират най-малко ориз. Средното увеличаване на риска е с около 6%.“

Макар че са нужни по-строги изследвания за потвърждаване на резултата, имайки предвид много от благоприятните ефекти от консумацията на ориз благодарение на високото му съдържание на фибри, изследователите препоръчват вместо да се избягва оризът, да се консумират различни сортове като басмати, както и различен тип ориз като например полиран (вместо пълнозърнест), за които е известно, че обикновено имат по-ниско съдържание на неорганичен арсен. Друг добър подход би бил да се яде балансирано разнообразие от основни храни, а не преобладаващо ориз.

 

Превод от английски
Калина КАМЕНОВАБрой: 43, 22 октомври 2020
 
 
Продукти
 
НОНИ (NONI)
 
ПробиМакс 8®
 
ВИВАНИЯ® БЮТИ ШОТ – пъпеш и манго
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД