в-к Лечител
в-к Лечител
 

ПУКАНКИТЕ СА ОПАСНИ

Брой: 36, 3 септември 2020 - ЧУДОТО НА ЧАЯ

В целия свят милиони хора обожават пуканките, смятани не само за вкусна храна, но и за лакомство, което не е твърде калорично.

Но учени предупредили, че домашните пуканки, приготвяни от полуфабрикат в микровълновата печка, далеч не са така безопасни, както може да се предположи.

Наскоро пуканките предизвикали грандиозен скандал в САЩ. Оказало се, че популярния царевичен продукт е в състояние да предизвиква развитие на сериозни белодробни заболявания. Такова заявление направило Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата (FDA).

Повод за изучаване на връзката между употребата на пуканки и заболяванията на белия дроб станал съдебен иск, подаден от 59-годишния жител на Денвър Уейн Уотсън. Американецът обвинил продавачите и производителите на пуканки, че редовната употреба на техния продукт е довела до развитие на облитериращ бронхиолит. Той възниква най-често при работниците, ангажирани в производството на пуканки. Развива се поради вдишване на ароматизатора диацетил, който влиза в състава на маслото за приготвяне на пуканките. При това заболяване се поразяват малките дихателни пътища, които нямат лигавици и хрущялна основа. Откриването на болестта в ранни етапи е практически невъзможно поради това, че тя протича безсимптомно. В късни стадии облитериращият бронхиолит предизвиква задух, кашлица, слабост и повишение на температурата. На белия дроб се появяват петнисти инфилтрати. Тези изменения са необратими и водят до сериозно заболяване на дихателните органи и риск от летален изход.

Както станало ясно по време на съдебните заседания, Уейн Уотсън в последните години всеки ден изяждал по няколко пакета пуканки. Той обвинил производителите в умишлено укриване на информация за опасността от продукта. На опаковката липсвало предупреждение, че вдишването на диацетил може да причини вреда на здравето.

Производителите се опитали да докажат, че болестта на Уотсън е била предизвикана от химически препарати, използвани за миене на килими. Но резултатите от изследването на Сесил Роуз, лекуващия лекар на Уотсън, убедили съда, че болестта на белия дроб е била предизвикана именно от диацетила. По-рано Роуз консултирала служители на предприятия за производство на ароматизатори и знаела за това „професионално” заболяване. Съдът задължил компанията производител на пуканки и търговската мрежа, откъдето Уотсън си купувал любимото лакомство, да му изплатят 7,2 милиона долара като компенсация за причинените вреди на здравето.

Бел. ред. Още за други продукти, които вредят на здравето на белия дроб, четете на стр. 5.

 Христофор ПРЕЛЕЗОВ

 Брой: 36, 3 септември 2020
 
 
Продукти
 
БЕТУЛИК (BETULIC)
 
КАЛЦИЕВ ЦИТРАТ+Витамин D3
 
Комплекс за храносмилане Кубирол
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД