в-к Лечител
в-к Лечител
 

Кофеина

Брой: 35, 27 август 2020 - ОПАСНОТО ТЕЧЕНИЕ
Неутрализира някои рискове от богатата на мазнини и захар диета

Изследване при плъхове показа, че кофеинът би могъл да компенсира някои от негативните ефекти на водещата до затлъстяване диета, като намалява складирането на липиди в мастните клетки и ограничава повишаването на теглото и производството на триглицериди.

Животните, които приемали кофеинов екстракт от чай мате, напълнели с 16% по-малко и натрупали с 22% по-малко телесни мазнини в сравнение с тези, които консумирали безкофеинова форма на чая, откриха изследователи от Университета на Илинойс.

Ефектите били сходни и при употребата на синтетичен и извлечен от кафе кофеин.

Чаят мате е растителна напитка, богата на фитохимикали, флавоноиди и аминокиселини, консумирана като стимулант от хората в югоизточна Латинска Америка. Количеството кофеин в чаша мате варира от 65 до 135 мг, сравнено с между 30 и 300 мг в чаша кафе, посочват изследователите.

В продължение на четири седмици плъховете консумирали диета, съдържаща 40% мазнини, 45% въглехидрати и 15% белтъчини. В допълнение приемали една от четири форми на кофеин в количество, еквивалентно на това, което човек получава от 4 чаши кафе дневно.

 В края на четириседмичния период процентът на крехката телесна маса при отделните групи плъхове се различавал значително. Тези, които приемали кофеин от чай мате, кафе или синтетични източници, натрупали по-малко телесни мазнини от останалите плъхове.

Изследването дава още едно доказателство, че чаят мате може да помага за борба със затлъстяването в допълнение към другите полезни ефекти за здравето, свързани с феноловите съединения, витамините и флавоноидите в състава му.

„Предвид откритията, чаят мате и кофеинът могат да се смятат за субстанции, противодействащи на затлъстяването“, казва Елвира Гонсалес де Мехия, съавтор на изследването.

За да определят механизма на действие, учените провели изследвания с клетъчни култури, при които изложили адипозни (мастни) клетки от мишки на синтетичен кофеин или кофеинови екстракти от кафе и мате. Те открили, че независимо от източника, кофеинът намалявал натрупването на липиди в мастните клетки с между 20 и 41%.

Учените проследили и определени гени, свързани със затлъстяването и липидната обмяна. Всички форми на кофеин намалявали значително експресията на въпросните гени в мастната тъкан и черния дроб, което водело до понижено производство на липопротеини с ниска плътност (лош холестерол) и триглицериди и на двете места.

„Консумацията на кофеин от мате или други източници облекчаваше негативното влияние на богатата на мазнини и захар диета върху телесния състав в резултат на модулирането на определени липогенни ензими както в адипозната тъкан, така и в черния дроб – обобщава де Мехия. – Понижената експресия на гените Fasn и Lpl водеше до по-малко производство и натрупване на триглицериди в адипозната тъкан.“

 Превод от английски
Калина КАМЕНОВА
Брой: 35, 27 август 2020
 
 
Продукти
 
Регенериращ нощен антиоксидантен крем с Ройбос
 
Комплекс ЕНЕРГИЯ ЗА ЖЕНАТА
 
КАРТИМАРЕ MСМ® (CARTIMARE MSM)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД