в-к Лечител
в-к Лечител
 

Автоимунните заболявания

Брой: 30, 28 юли 2022 - ИНСУЛИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ
Ревматоидният артрит отключва други проблеми

Изследователи от Медицинския кампус Аншуц на Университета на Колорадо направиха откритието, че едно автоимунно заболяване може да води до друго.

Съвсем случайно те установиха, че мишки с предизвикан от антитела ревматоиден артрит на ставите впоследствие развивали гръбначни лезии, подобни на онези при аксиалния спондилоартрит, който причинява сливане на прешлените и изкривяване на гръбнака.

„Нашите резултати предполагат, че една автоимунна болест като възпалителния артрит може да доведе и до вторично автоимунно заболяване като аксиален спондилоартрит – казва водещият автор на изследването Нирмал Банда, професор по ревматология. - Тази интересна връзка между болестите би могла да се дължи на свързването на антиколагенови автоантитела към гръбначния стълб или на някаква промяна на имунната система, която изисква по-нататъшно проучване.“

Същите такива антиколагенови антитела са налице и при хората с артрит. Те атакуват директно ставния хрущял и предизвикват възпаление и болка.

Проф. Банда забелязал, че всички мишки, на които били инжектирани пораждащи артрит колагенови антитела, развивали артрит и след това изкривяване на гръбнака, съответстващо на аксиален спондилоартрит.

„Започнах да забелязвам разрастване на костната тъкан в гръбнака и сливане на прешлените – казва той. - Нормалните пространства между гръбначните прешлени на определени места изчезваха. Това е подобно на случващото се при хората с аксиален спондилоартрит.“

Според учения тази връзка досега не е била наблюдавана.

Но точно как едно автоимунно заболяване може да поражда друго, остава загадка, която Банда се надява да изследва. А междувременно съветва хората с автоимунно заболяване да бъдат нащрек за вероятността от развитие на друго.

„Смятам, че заради нашата променяща се среда наблюдаваме ръст на автоимунните болести – посочва той. - Вече бяха направени връзки между болестта на венците и ревматоидния артрит, и между сухата възрастова дегенерация на макулата и ревматоидния артрит. Вярвам, че това е област, която се нуждае от по-нататъшно изследване.“

 Превод от английски
Елица ТАНЧЕВАБрой: 30, 28 юли 2022
 
 
Продукти
 
ВИВАНИЯ таблетки с хиалуронова киселина (VIVANIA)
 
МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ (Magnesia citrate)
 
МАКА органик (Organic Maca)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД