в-к Лечител
в-к Лечител
 

Яйцата

Брой: 41, 12 октомври 2017 - БИОПСИЯТА
Холинът в тях е полезен

90% от населението страда от недостиг на много важно за здравето ни вещество, и то е холинът. Жълтъците на яйцата са най-наситеният хранителен източник на холин. Добри източници са още говеждото от хранени на паша животни, особено говеждият черен дроб, пшениченият зародиш, брюкселско зеле, треска, диво хваната сьомга, броколи, фъстъчено масло и шоколад. Друг начин да си подсигурите достатъчно холин, е като го пиете под формата на хранителна добавка. Жените трябва да пият по 425 мг на ден, а мъжете по 550 мг.
Холинът е изключително важен за здравето на мозъка и за силна памет. Той регулира пулса на сърцето ви. Пази ви от чернодробно заболяване (чернодробна стеатоза). И ви помага да сте във върхова форма, докато правите физически упражнения.
Много лекари обаче не знаят, че то е особено важно за доброто здраве.
Девет от 10 американци имат дефицит на холин според изследване, публикувано в списание Journal of the American College of Nutrition. Ако имате моменти, в които ви се струва, че просто нищо не успявате да запомните или се уморявате по-бързо от обичайното при натоварване, причината може да бъде недостиг на холин.
Може би холинът е пренебрегван от много експерти диетолози, защото е приет за основно хранително вещество едва от 1998 година насам. Тогава изследване на Института по медицина откри, че липсата му в организма може да доведе до мастно чернодробно заболяване и до увреждане на мускулите.
За беля, от години много медици разпространяват мнението, че основният източник на холин в нашето меню е вреден – яйцата. Чували сме, че те са безкрайно вредни за сърцето. Но последните изследвания неизменно показват, че това е абсолютно погрешно.
В резултат на този вреден съвет много хора се отказаха от храна, която може да им предоставя цялото количество холин, от което се нуждаят.
Холинът е изключително важен за здравето на мозъка. Той забавя стареенето. Помага на мозъка да обработва информация и да запазва спомените, да учи по-лесно. Някои изследвания показват, че недостигът на холин може да е предпоставка за деменция.
Веществото подсилва производството на ацетилхолин в организма, а това е особено важно за дейността на сърцето. Ацетилхолинът помага на нервите да регулират ритъма на сърдечния мускул. Липсата на холин може да доведе до анормален сърдечен ритъм.
Холинът помага за изхвърлянето на мазнините от черния дроб. Това препятства появата на мастно чернодробно заболяване и затрудняване на чернодробната функция. Недостигът на холин може в крайна сметка да доведе до чернодробна недостатъчност.
Освен това е полезен за бременните. Благодарение на него синтезът на докозахексанова киселина е много по-лесен. Тази омега-3 мастна киселина е основен структурен компонент, необходим за развитието на нервната система на бебето.
Бел. ред. Холин има в новия продукт на „Лечител“ Витатабс холин. Може да прочетете още за него на стр. 23. На същата страница ще намерите и талон за намаление.

Превод от английски
Фани КОСТАДИНОВА


Брой: 41, 12 октомври 2017
 
 
Продукти
 
ЧАНКА ПИЕДРА - стоун брейкър
 
Хидратиращ лосион за тяло с Ройбос
 
Пикногенол - регенериращ гел (PYCNOGENOL)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД