в-к Лечител
в-к Лечител
 

Правилното хранене

Брой: 36, 7 септември 2023 - Холестеролът в норма
Лоши хранителни комбинации намаляват усвояването на желязо

Знаете ли, че има специални правила за прием на витамини? Всеки знае, че варените зеленчуци не са толкова полезни, колкото суровите, защото високата температура убива хранителните вещества. Вярно е, че има едно изключение – това са доматите. Те могат безопасно да се пържат, задушават и пекат.
Как да комбинирате правилно продуктите и кои трябва да се ядат отделно един от друг?

Салата с нискомаслен дресинг. Това е неочакван „гост“ в този списък, но диетолозите казват, че е по-полезно да ядете зеленчуци с мазнини. Зеленчуците са богати на мастноразтворими витамини А, Е и К. Това означава, че тези витамини не могат да се усвоят без мазнини. 

Като дресинг за салата е по-добре да изберете екстра върджин зехтин, песто, хумус, гуакамоле.

Лимон и морски дарове. Идеалната комбинация от леко осолена червена риба и лимон, за съжаление, влошава усвояването на хранителните вещества. Морските дарове и рибата са богати на витамин B12. 

В комбинация с аскорбинова киселина В12 се превръща в неактивен метаболит.

Също така си струва да преразгледате метода и времето за използване на някои продукти.

Кафе за закуска. Как изглежда перфектната закуска – омлет и чаша кафе, но, за съжаление, тези продукти не могат да се комбинират. Кафето съдържа полифеноли и танини, които пречат на усвояването на желязото в организма. Дефицитът на желязо води до влошаване на здравето, синдром на хроничната умора и сърдечни проблеми. 

В допълнение, танините, съдържащи се в кофеина, пречат на действието на витамините B, PP, C, тъй като витамините от група B съдържат азот, а танините, взаимодействайки с него, неутрализират полезните свойства. 

Една чаша кафе инхибира усвояването на калций, така че трябва да отделите употребата на извара, сирене, риба от пиенето на кафе. 

Кафето, като отделен продукт, е богато на полезни киселини и антиоксиданти в умерени количества, така че е по-добре да се пие отделно от храната.

Варени зеленчуци. Най-добре е от гледна точка на ползите за здравето зеленчуците и плодовете да се ядат сурови, тъй като топлинната обработка унищожава витамините, но има и изключения.

Витамините от група В, с изключение на В9 (фолиева киселина) и РР, аскорбинова киселина, страдат от термичната обработка и губят свойствата си.

Но храни, богати на витамин А (моркови, чушки, черен дроб, яйчен жълтък), витамин Е (броколи, растителни масла), витамин К (зеле, спанак, пилешко месо), могат да бъдат термично обработени, без да се страхувате, че ще загубят свойствата си.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Станислав ТОДОРОВ
Брой: 36, 7 септември 2023
 
 
Продукти
 
Витатабс® тирозин, йод и селен
 
АЛЕРМИН® (ALLERMIN)
 
ВИВАНИЯ® БЮТИ ШОТ – горски плодове
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД