в-к Лечител
в-к Лечител
 

Учените откриха как да намалят въздействието на стреса върху червата

Брой: 7, 14 февруари 2019 - САМОТАТА И ОТЧУЖДЕНИЕТО
Известно е, че стресът може да влияе отрицателно на пропускливостта на червата, в резултат на което те започват да пропускат необработени частици храна, бактерии и други микроорганизми в кръвта, и по този начин настъпват хронични възпалителни процеси.
Излизайки от факта, че основни източници на хранене на клетките на червата са мастните киселини с къса верига, то продуктът на клетъчна преработка съответства на бактериите – това е заключението на ирландските учени от Университетския колеж в Корк. Те проследили как се повлиява организмът при добавяне на мастни киселини с къса верига (ацетат, пропионат и бутират) в дневното хранене.
Опитите са проведени с мишки, които са хранени с тези полезни за червата хранителни мастни киселини, след което проследили как реагира организмът им при стрес. Учените открили, че хранителните добавки във вид на мастни киселини с къса верига имат възможност да обърнат назад процеса на „нехерметичност“ на червата и предотвратили този негативен процес.
Научният ирландски екип е в готовност да проведе алогично изследване с хора, като получените резултати ще послужат като материал за разработка на диетични методи за лечение.
Известно е, че когато дъвчем нашата храна, ние я смесваме с ензими в устата и оттам се изпраща сигнал на мозъка да подготви храносмилането на мазнини. В стомаха мастните киселини се отделят от протеините и въглехидратите. Същинското храносмилане започва в горната част на червата, като мастни киселини с къса дължина на веригата се усвояват още в горната част на червата, след което се изпращат към черния дроб чрез порталната вена, транспортирани от протеините в кръвта ни. Те се усвояват също толкова бързо, колкото въглехидратите, защото са малки молекули и почти веднага се използват, за да ни дадат енергия, поради което нямат време да се превърнат в мазнини по тялото. Изследването ще подобри храносмилането при наличен стрес единствено с добавянето на полезните хранителни мастни киселини с къса дължина на веригата.

Превод от руски
Станка АНГЕЛОВА


Брой: 7, 14 февруари 2019
 
 
Продукти
 
Фосфохолин Актив Мемори
 
Слиммикс СуперДетокс
 
ВИЗИОБАЛАНС ОПТИ (VISIOBALANCE OPTI)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД