в-к Лечител
в-к Лечител
 

Късната менопауза

Брой: 6, 8 февруари 2018 - ДЕБЕЛИТЕ ДЕЦА
Увеличава риска от диабет

Жените, които влизат в менопаузата преди 46- или след 55-годишна възраст, имат повишен риск от развитие на диабет от втори тип, показа изследване на 124 000 участнички в Женската здравна инициатива. Това е мащабно национално проучване в САЩ, насочено към предотвратяване на заболявания (сърдечни болести, фрактури на костите, рак на гърдата, на дебелото и тънкото черво) след менопаузата. Според Северноамериканското дружество за менопауза средната възраст на нейното настъпване е 51 г.
Учените откриха, че жените, които са имали последната си менструация преди навършването на 46 години, са с 25% по-застрашени да развият диабет от втори тип в сравнение с тези, при които е настъпила от 46 до 55 години. Ако менопаузата настъпва след 55 години, рискът е по-висок с 12%.
След менопаузата нивата на естрогена намаляват и това е свързано с увеличен апетит и натрупване на телесни мазнини, с понижена обмяна и високи нива на кръвната захар. Предишни изследвания свързаха ранната менопауза с повишен риск от диабет, но това е първото, което показва, че и късната излага жените на риск.
„Нашето проучване показва, че оптималният период по отношение на менопаузата и риска от диабет е между 46 и 55 години. Жените, които започват менопаузата преди или след този интервал, са с повишен риск и трябва да внимават много, като ограничават затлъстяването, хранят се здравословно и правят упражнения. Тези промени в стила на живот ще им помогнат да намалят риска от диабет от втори тип“, казва д-р Ерин Леблан, водещ автор и изследовател от Центъра за здравни изследвания на „Кайзер Перманенте“. (Бел. ред. Хранителната добавка Диабет формула подпомага поддържането на нормални нива на холестерола и въздейства върху нивата на кръвната захар – повече информация и талон за намаление вижте на стр. 23.)
Изследването открило връзка между развитието на заболяването и дължината на женския репродуктивен цикъл (започва с първата и свършва с последната менструация). Жените с най-кратък цикъл (под 30 години) били с 37% по-застрашени от диабет от втори тип в сравнение с тези със средна продължителност на репродуктивния цикъл (36 - 40 г.). Жените с най-дълъг цикъл (над 45 г.) били с 23% по-висок риск спрямо тези със среднодълъг. Разликите в риска намалели, но били статистически значими след отчитане на фактори като възраст, раса, ИТМ, употреба на противозачатъчни средства, хормонозаместителна терапия, брой на бременностите, физическа активност и консумация на алкохол.
Превод от английски
Василена ГЕОРГИЕВА


Брой: 6, 8 февруари 2018
 
 
Продукти
 
БЕТАМАКС®
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР”
 
Пикногенол - регенериращ гел (PYCNOGENOL)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД