в-к Лечител
в-к Лечител
 

Лечебни гъби

Брой: 23, 5 юни 2014 - ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ

     КАВАРАТАКЕ 

     От хиляди години китайската медицина е оценила тази невероятна гъба каваратаке (кориолус, Coriolus versicolor) заради нейните високоенергизиращи и лечебни свойства. Китайските легенди са изпълнени с истории за тези, които открили 1000-годишната гъба и станали безсмъртни. На Запад одобрението за лечебна употреба на тази гъба се основава повече на резултатите от научни изследвания, отколкото на източните традиционни вярвания. Западните изследователи научно са успели да докажат твърденията на традиционната китайска медицина, че гъбите са едни от най-мощните лечебни средства в природата. Резултати от скорошни проучвания показват, че гъбата кориолус (известна с различни наименования в различни части на света: в Япония я наричат каваратаке, в Китай – Юн Джи, а пък в САЩ – turkey tail, т.е. пуешка опашка) се откроява значително сред останалите гъби по силата на лечебните си свойства. 

     Мощен имуностимулант и ефективно средство срещу рак и човешки папилома-вирус (HPV)

     Изследователи от Sloan-Kettering Cancer Center в Ню Йорк проучвали няколко растителни субстанции за свойствата им да повишават имунната активност. Те открили, че съставките, съдържащи се в гъбата каваратаке показват последователно и значително засилване на имунната активност, превъзхождащо всички други тествани компоненти, между които мейтаке, куркума, ехинацея и др. По-високо било дори нивото на повишаване на имунната активност на каваратаке спрямо астрагала, който е известен като билка с много мощни имуностимулиращи свойства. 
     От резултати от проучване през март 2008 г., се вижда,че гъбата е показала висока степен на антиракова активност с положителни резултати в лечението на рак на хранопровода, на дебелото черво, на гърдата и на белия дроб. 
     Списание Cancer Immunology and Immunotherapy съобщава за проведено двойно-сляпо проучване върху 111 пациенти с рак на дебелото черво, използвайки каваратаке. Въпреки че конвенционалната медицина предлага много малко помощ за пациенти с рак на дебелото черво, гъбата каваратаке показала значително повишаване на белите кръвни клетки дори в случаи на раково заболяване в напреднал стадий. Гъбата също така се използва и при пациенти като поддържаща терапия след хирургично отстраняване на рак. 
     Резултатите от едногодишно клинично проучване, изследващо ефекта на добавките, съдържащи екстракт от гъба каваратаке върху пациенти с човешки папилома-вирус (HPV), били толкова впечатляващи, че били представени на 20-ия Конгрес по акушерство и гинекология през 2008 г. Д-р Силва Коуто и нейния екип открили, че добавки с гъбата каваратаке приемани за период от 1 година значително увеличават регресията на дисплазията (предраково състояние) на маточната шийка. След употреба на добавката в продължение на 1 година, 72,5% от пациентите се върнали към нормална цитология (състояние на клетките). 
     Също така гъбата показва добри резултати при плоскоклетъчни интраепителни лезии – предраково състояние, при което клетките на маточната шийка са силно абнормални. Водещият лекар на изследването отбелязал, че оптималният период за прием на добавка с каваратаке при такива случаи е 6 месеца. 

     Модулира имунитета при автоимунни заболявания

     Т-клетките принадлежат към групата на белите кръвни телца, също както и лимфоцитите, и играят централна роля в клетъчния имунитет. Активирането на Т-хелперите(Th) – подгрупа на Т-клетките също играе важна роля в имунитета. Неконтролираните реакции на Th-клетките, обаче, водят до автоимунни и възпалителни заболявания. Затова процесът на контролиране на тези Th-клетки е много важен, за да се избегне появата на автоимунни заболявания. Проучване от ноември 2008 г. съобщава, че полизахарид-пептидният комплекс (PSP), съдържащ се в каваратаке проявява способността да контролира активността на анормалните Т-клетки, чрез действие подобно на циклоспорина (лекарствено вещество, което е имуносупресор и намалява възпалението). 

     Какво прави гъбата каваратаке толкова специална?

     Гъбата може значително да обнови и регенерира организма. Най-активните лечебни компоненти в тази гъба са модификаторите на биологичния отговор, т. нар. полизахарид-пептидни комплекси (PSP). Тези полизахариди са известни като крестин или PSK в Япония и Yun zhi или PSP в Китай. 
     Други проучвания показали, че екстракт от гъбата може да удвои броя на клетките natural killers (вид лимфоцити, които имат способността за спонтанна цитотоксичност спрямо голям брой туморни и вирусно-инфектирани клетки) само след 8-седмична употреба. Добавки с каваратаке могат да помогнат на пациенти със синдром на хроничната умора, както и могат да бъдат ефективно лечение за Лаймска болест! 
     Японски изследователи се фокусирали върху 200 от най-добрите фитохимикали извлечени от растителни екстракти, познати с техните антитуморни свойства. Екстрактът от каваратаке бил определян като проявяващ се с най-висока антитуморна активност. 
     В друго японско проучване 185 пациенти с рак на белия дроб в различни стадии били подложени на лъчелечение. Лекарите установили, че тези от тях, които приемали добавки с каваратаке, показали най-висока степен на свиване на тумора и най-висок процент на преживяемост. 
     Друго проучване върху пациенти с рак на стомаха показало сходни резултати. Тези, които приемали добавки с гъбата, преживявали значително по-дълго , чувствали се по-добре и имали по-малко странични ефекти от конвенционалното лечение. 

     Каваратаке – първата линия на защита срещу инфекциите

     Добавки с каваратаке са добро средство за поддържане на здравето дори и да не страдате от някакво заболяване. Ако сте приемали добавки с тази гъба и бъдете атакувани от някакъв вид инфекция, то вашият организъм вече ще е подготвен. Каваратаке може да бъде използван за прицелване към всеки инфектиран орган, жлеза или тъкан. Силните имуностимулиращи свойства на гъбата осигуряват повишаване на имунния отговор, така че организма да може да се справи ефективно с инфекциите, при това без опасност от свръхстимулация на имунната система. 
     Противопоказания и странични ефекти
     Да не се приема по време на бременност и кърмене. 
     Ако приемате някакви лекарства или билки, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете лечение с каваратаке.

     ПОЛИПОРУС 

     Полипорус (Polyporus umbellatus) е една от лечебните витални гъби, която се среща в Китай, Русия, страните от Далечния изток, които са в умерените климатични зони. Трябва да се подчертае, че полипорусите се срещат сравнително по-рядко от другите известни лечебни гъби като шийтаке, мейтаке, херициум, рейши и др. Полипорусите растат през цялото лято чак до края на есента. Много рядко могат да се видят върху живи дървета. Обичайното е да се срещат в горите, в градините, както и в старите паркове. Там се намират сред сухи корени, повалени и изгнили дървета, дървесни отломки или паднали и пречупени клони. Техните форми са изменчиви и видът на полипорусите има няколко разновидности. Могат да се видят върху брези, иви, липи, пинии, дъб, ясен, ябълкови дървета и пр. Плодовото им тяло е бяло на цвят или пък много бледо оцветено и растат така необичайно, че се застъпват едно в друго и едно над друго. Шапките, или качулките, на някои разновидности са черни, а на други - белезникаво-жълтеникави. Спорите им са почти безцветни. 
     Полипорусът е гъба, известна с богатото си съдържание на витамини – ретинол (вит. А), рибофлавин (вит. В2), тиамин (вит. В1), биотин (вит. В7), както и на минерали- калий, калций, манган, желязо, мед, цинк и др. Гъбата съдържа също веществото ергостерол, важни полизахариди и полипептидни комплекси. 
     Полипорус е съвсем безвредна гъба, консумира се за поддържане на добро здравословно състояние и дълголетие. 
     Здравословни ползи и лечебна употреба
     • поради силно изразените си диуретични свойства, гъбата се използва като средство за премахване на токсините, които са отговорни за причиняване на инфекции в уринарния тракт; 
     • гъбата може да предостави облекчение при отоци и подуване на краката, като подпомогне изхвърлянето на излишните течности от организма чрез урината; 
     • гъбата подобрява функционирането на бъбреците; 
     • проучвания сочат, че благодарение на диуретичните си свойства, гъбата е ефективна дори при такива сериозни бъбречни заболявания като нефрит, пиелонефрит, нефролитиаза (камъни в бъбреците); 
     • в някои случаи гъбата може да се прилага при бременни жени в малки количества в случай на уринарна инконтиненция (задържане на урина); 
     • гъбата регулира кръвното налягане: едно от най-големите предимства на полипоруса е, че влияе положително на баланса на натрий и калий в организма, т.е. гъбата съдържа активни съставки, които способстват изхвърлянето на излишния натрий чрез урината, като в същото време запазват важните соли на калия в организма и по този начин поддържат нормален баланс между натрия и калия в организма. По този начин гъбата способства за намаляване на високото кръвно налягане. Един от факторите, които могат да доведат до хипертония, са лошо функциониращите бъбреци, които не успяват да отстранят излишъка от соли в кръвта и така се нарушава балансът натрий/калий в тялото; 
     • за гъбата полипорус е известно, че проявява антиракови свойства, т.е. има свойството да потиска растежа на туморните клетки. Освен това гъбата успешно се прилага за неутрализиране на страничните ефекти от химиотерапията; 
     • подобряване на чернодробната функция; прилага се за лечение на жълтеница; 
     • редовната консумация на гъбата подобрява състоянието на имунната система и улеснява борбата с инфекциите; 
     • гъбата способства за намаляване на нивата на лошия холестерол и за подобряване на сърдечната дейност; 
     • стимулира растежа на косата и подобрява състоянието на кожата; 
     • прилага се за лечение на хемороиди; 
     • използва се за лечение на диария, тъй като има свойството да абсорбира прекомерната влага. 
     Въпреки че гъбата е абсолютно безвредна и не е известно да има взаимодействия с други лекарствени вещества или билки, консултирайте се с лекар, преди да започнете лечение с нея.

     ХЕРИЦИУМ 

     Лечебната гъба херициум (Hericium erinaceus, Лъвска грива) отдавна се използва в традиционната китайска медицина. Гъбата съдържа редица ценни за здравето съставки - антиоксиданти, бета-глюкани и освен това е богата на множество минерали като калий, цинк, желязо, германий, селен, фосфор, всички есенциални аминокиселини и различни полипептидни комплекси. 
     Според традиционната китайска медицина гъбата повлиява благотворно 5 органа в човешкото тяло: бъбреци, черен дроб, далак, сърце и стомах. 
     Освен това херициум има силно изразени антитуморни и антимутагенни ефекти, използва се също като имуностимулатор и противовъзпалително средство. Гъбата е незаменим помощник за успокояване при нервно напрежение. 
     Херициум успешно се прилага за подобряване на храносмилането, за лечение на гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатит, болест на Крон, рак на стомаха и рак на хранопровода. Тези лечебни свойства на гъбата се отдават най-вече на съдържащите се в нея полизахариди и полипептиди, които могат да стимулират имунната система да разпознава и убива раковите клетки. В допълнение, Херициум може да помогне за възстановяване функцията на лигавиците. При проучване върху пациенти с гастрит, 58% от тях напълно са елиминирали възпалението, а останалите пациенти са имали значително подобрение, като в същото време тяхната стомашна лигавица продължава да се подобрява. 
     Най-открояващото се откритие за тази гъба е нейната способност да възстановява увредените функции на нервните клетки. В Херициум се съдържа веществото еринацин – важна молекула, която стимулира Nerve growth factor (NGF) – растежен фактор в нервните клетки. NGF е протеин необходим за правилното функциониране на нервните клетки и за доброто състояние на мозъка. Счита се, че липсата на NGF е причина за неврологични проблеми като деменция и Алцхаймер. Благодарение на ниското молекулно тегло на веществото еринацин, то може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и по този начин достига до нервните клетки, където подобрява тяхната дейност и способства за възстановяване на познавателните функции. Това въздействие, оказвано върху невроните, може да бъде незаменимо при лечение на деменция, Алцхаймер, мускулна дистрофия, Паркинсон, полиневропатия и други неврологични заболявания. 
     Да се избягва употребата на херициум от хора с алергични състояния и астма.

Даниела ДРАГОМИРОВАБрой: 23, 5 юни 2014
 
 
Продукти
 
НЕОЖЕЛЯЗО (NEORAUTA)
 
Редасин Форте
 
ЧАНКА ПИЕДРА - стоун брейкър
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД