в-к Лечител
в-к Лечител
 

Витамин С

Брой: 6, 9 февруари 2017 - КОЖАТА
Не е установена еднозначно ролята му при лечението на настинки

Изненадващи са резултатите от международно изследване, проведено в рамките на няколко десетилетия и включващо 11 000 души. Доброволците вземали всекидневно по 200 и повече милиграма витамин С. Преобладаващите данни са в подкрепа на твърдението, че витаминът има сравнително малка заслуга както за продължителността на настинката, така и за облекчаване на симптомите й.
Още при началните симптоми на настиване много хора посягат първо към чашата с портокалов сок или таблетките витамин С. Цитрусовите плодове притежават много здравословни свойства, но проучванията напоследък показват, че конкретното съдържание на витамин С в тях има малък принос за предпазването, лекуването и дори скъсяването на периода на болестта.
Все пак някои изследвания показват, че витамин С е в състояние да намали риска от появата на настинка особено при хора, чийто организъм е под непрекъснат стрес. Данните сочат за намаляване на риска в някои случаи с до 50%.
През 1970 г. излиза книгата на Линус Поулинг „Витамин С и често срещаните настинки“, която популяризира схващането, че този витамин може да ни предпази от едно от най-честите заболявания. Книгата е публикувана, без преди това Поулинг да е изнасял данни за изследване в тази насока. Въпреки това влиянието на изказаното становище е голямо и днес, след повече от 45 години.
Дори мнението за „смъртоносния ефект на витамин С върху настинката“ да е необосновано, експертите не правят нищо, за да убедят хората, че вярват в твърдение, което не е основано на научни данни. Това лесно може да се обясни с факта, че приемането на витамин С в по-големи дози от препоръчителните дневни (60 мг), изглежда, не е вредно за организма.
А и щом изследванията за ефекта на витамин С продължават да се правят, значи в самата наука все още няма стопроцентово единно мнение. През последните години споровете в тази насока се засилват.

Веселин СЕЙКОВ


Брой: 6, 9 февруари 2017
 
 
Продукти
 
МАРИЯ ЛИХЕРА
 
ГУАРАНА ФОРТЕ® (GUARANA forte)
 
ДЯВОЛСКИ НОКЪТ
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД