в-к Лечител
в-к Лечител
 

Червеното вино и бирата

Брой: 4, 26 януари 2017 - СЪНИЩАТА
Те всъщност не заздравяват сърцето

Поредното оборване на мита, че умереното пиене на червено вино, бира или ликьор защитава сърцето, е от група унгарски учени, ръководени от д-р Юлия Каради от Центъра за сърдечно-съдови  болести към Университета Земелвайс в Будапеща. В резултат на свои мащабни изследвания те са категорични, че при хората, които пият умерено, и при въздържатели вероятността да имат плаки в артериите си е една и съща.
Тези изследователи са проследили състоянието на около 2 хил. пациенти. Те били подложени на компютърно-томографска ангиография – минимално инвазивен метод за изследване на кръвоносните съдове. Не била открита никаква връзка между навиците на хората да консумират или не алкохол и риска от запушване на артерия. Това убедително оборва твърдениятa на някои медици, че една-две бири на ден намаляват риска от инсулт или сърдечни заболявания.
“Не открихме връзка между наличието на коронарна болест на сърдечния мускул и консумацията на алкохол - твърди д-р Каради. - Затова не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на червено вино. Същевременно няма доказателства, че тежкото пиянство пък увеличава риска от запушване на артериите.“
Около 40% от участниците в изследването заявили, че редовно консумират алкохол – около 7 напитки седмично. За малка до умерена консумация се смята изпиването на 14 единици алкохол седмично. Една единица се равнява на около 7 унции бира (1 унция = 28, 35 г), малко повече от 3 унции вино или 1,35 унции ликьор. Унгарските учени заявяват, че няма никакво значение какъв точно е алкохолът.

Веселин СЕЙКОВ


Брой: 4, 26 януари 2017
 
 
Продукти
 
Евония® Кератин
 
Витатабс® Мега В
 
Околоочен гел с Ройбос
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД