в-к Лечител
в-к Лечител
 

Мозъка

Брой: 26, 27 юни 2024 - БРОМЕЛАИНЪТ
ТРИ НАВИКА ЗА ПО-ДОБРО ЗДРАВЕ

Мозъкът, както и всеки сложен инструмент, има нужда от грижи и внимание. Начинът на живот и поведението на човека се отразяват силно на неговото състояние, което с времето може да доведе до влошаване на умствените способности. Забавянето на този процес и повишаването на интелекта е възможно на всяка възраст. Има няколко лесни начина, които могат да ви помогнат да съхраните оптималното здраве на мозъка.

Пазете ушите

Когнитивното здраве е свързано с нивото на слуха. По данни от изследвания, снижаването на способността за чуване може да доведе до загуба на сиво вещество.

„Ние открихме, че при слабо чуващите намалението на обема на мозъка настъпва по-бързо, отколкото при хората с нормален слух – процесът засяга целия обем на мозъка, но най-ярко се проявява в десния челен дял“, заявили изследователите.

„Съществуват достатъчно доказателства за връзката между загубата на слуха и измененията на когнитивните способности“, смятат изследователите Артур Уингфилд и Джонатан Пиле.

Старайте се да избягвате силния шум на всяка възраст – прекомерното натоварване на ушите може да бъде много вредно.

„Съгласно данни на Световната здравна организация повече от 1,1 милиарда подрастващи и млади хора могат да се сблъскат с влошаване или загуба на слуха поради въздействието на небезопасни нива на шум“, съобщила Катрин Де Ланж от New Scientist.

Много хора обичат да слушат силна музика със слушалки – това позволява на човек да се изолира от външния свят и да се концентрира върху своята работа. Но ако редовно се превишава допустимото ниво на шум, може да се увреди мозъкът – ограничете силата на звуците или въобще се постарайте да ги избягвате. Ако работите със слушалки, правете редовни паузи през деня, за да имат възможност ушите ви да си отдъхнат.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Стефан ПЕЙЧЕВБрой: 26, 27 юни 2024
 
 
Продукти
 
РЕЙШИ
 
ДИБУС (DIBUS)
 
ХолеСтоп (KoleStop)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД