в-к Лечител
в-к Лечител
 

Статините

Брой: 4, 26 януари 2023 - ЛЕКАРСТВА КРАДЦИ
Високите дози повишават вероятността от остеопороза

Изследователи от Complexity Science Hub (CSH) и Медицинския университет във Виена (MedUni) показаха за първи път, че високите дози понижаващи холестерола статини влошават качеството на костната тъкан при мишки. Откритието не е изненада за учените, които наблюдаваха тази зависимост при мащабен анализ на данни за населението на Австрия през 2019 година.

„Това е първото изследване, доказващо връзката между високата доза статини и остеопорозата при мишки – казва Петер Климек, ръководител на екипа за анализ на данни в CSH и един от авторите на изследването. – Това прави по-вероятно същото нещо да се случва и при хората, в допълнение към предишното кръстосано изследване на данни за населението.“

При новото изследване учените комбинирали опити при мишки с анализ на големи данни за населението на Австрия. Целта била да се проучи дали постоянното и продължително излагане на високи дози статини при гризачите би стимулирало същите пагубни ефекти върху костите, каквито се наблюдават при хората.

Общо 39 мъжки и 32 женски мишки (с хирургично отстранени яйчници) били разделени в две групи, едната от които приемала висока доза статини.

При частта от проекта, състояща се в анализ на големи данни, Климек и колегите му претърсили същата база от данни за здравето на над 7,9 млн. австрийци, която била използвана и при изследването от 2019 година. Те търсели група хора, сравними в най-голяма степен с групите мишки, използвани при експеримента. Изследователите открили 138 666 мъже и 155 055 жени след менопаузата, които приемали висока доза статини в продължение поне на година, и ги сравнили с 415 998 мъже и 465 165 жени, които не употребявали тези понижаващи холестерола лекарства.

...

Бел. ред. На стр. 23 ще откриете промоция на Витатабс – витамин D на капки, в случай че приемате статини и имате нужда от витамин D.

Цялата статия може да я прочетете във в. Лечител

Лина ПОПОВА
Брой: 4, 26 януари 2023
 
 
Продукти
 
Бромелаин
 
КАНДИМИН® (CANDIMIN)
 
ВИТАТАБС Актив В натурал
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД