в-к Лечител
в-к Лечител
 

Лечение на алцхаймер и деменция със звукови вълни

Брой: 38, 20 септември 2018 - ОБОНЯНИЕТО
Учени от Университета „Тохоку“ в Япония показаха, че третирането на мозъка с ултразвукови вълни подобрява когнитивната дисфункция при мишки със състояния, наподобяващи съдова деменция и синдром на Алцхаймер. Изследването предполага, че тази терапия може да помага и на хората.
Екипът, ръководен от кардиолога Хироаки Шимокава, открил, че прилагането на нискоинтензивен импулсен ултразвук (LIPUS) върху целия мозък на мишки подобрява образуването на кръвоносни съдове и регенерацията на невроните без забележими странични ефекти.
„Терапията с LIPUS е неинвазивна физиотерапия, която би могла да се използва при възрастни пациенти във висок риск без необходимост от хирургия или анестезия, и да се прилага многократно“, казва Шимокава.
 Деменцията засяга около 50 млн. души по света, с 10 млн. нови случая годишно. Но засега не разполагаме с лечения за съдовата деменция или на алцхаймер, най-честите причини за деменция. Освен това клетките, които изграждат вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, са плътно разположени и образуват кръвно-мозъчна бариера, която не позволява на големи молекули да преминават в мозъчната тъкан. Това ограничава избора на медикаменти и клетъчни терапии, които биха могли да се използват за лечението на деменция.
Шимокава и екипът му по-рано проведоха изследвания, демонстриращи, че LIPUS подобрява образуването на кръвоносни съдове при прасета с миокардна исхемия – състояние, при което има намален приток на кръв към сърцето. Други изследователи докладваха, че тази терапия увеличава производството на протеини, играещи роля за оцеляването и растежа на нервните клетки, както и за стимулирането на регенерацията им. Беше открито и, че фокусирането на LIPUS върху хипокампуса в мозъка, който е свързан с паметта, подобрява деменцията при мишки, но подробностите за това, как го прави, трябва да бъдат проучени по-пълно.
Японските изследователи искали да разберат дали прилагането на терапията върху целия мозък, вместо фокусирането й върху определена област, ще бъде ефикасно за лечение на миши модели на деменция, и ако е така, то какво обяснява ефекта на молекулярно ниво.
Те открили, че когнитивното нарушение изразено се подобрява при мишки със състояния, подобни на съдова деменция и алцхаймер, когато LIPUS се прилага върху целия мозък три пъти дневно по 20 минути. Животните със съдова деменция били подложени на лечението на първия, третия и петия ден след хирургична процедура, която ограничавала кръвообращението в мозъка. А тези със състояние, наподобяващо алцхаймер при човека, получили 11 LIPUS процедури в рамките на три месеца.
На молекулярно ниво се наблюдавало включване на гените, свързани с клетките на вътрешната облицовка на кръвоносните съдове, както и увеличена експресия на ензим, играещ роля за формирането на кръвоносните съдове, и на протеин, свързан с оцеляването и растежа на нервните клетки.
Според авторите тяхното изследване предлага първото експериментално доказателство, че терапията с LIPUS на целия мозък изразено подобрява когнитивните дисфункции без сериозни странични ефекти, стимулирайки определени клетки, свързани с патологията на деменцията. В ход са вече първите клинични изследвания на ефективността и безопасността на лечението.

Превод от английски
Дария НИКОЛОВА


Брой: 38, 20 септември 2018
 
 
Продукти
 
УБИГОЛД® Q10 150mg
 
ТИКВЕНО СЕМЕ
 
ЗЕЛЕН ЧАЙ Небесен храм (GREEN TEA)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД