в-к Лечител
в-к Лечител
 

Твърде много протеини преди сън е лоша идея

Брой: 23, 6 юни 2024 - КСИЛИТОЛЪТ
Протеините са градивният елемент на нашето тяло. Те са необходими за нормалното функциониране на органите, за възстановяване на мускулите, поддържане на имунитета, за здрави нокти, коса и кожа. Не е изненадващо, че обикновено се препоръчва да се добавят съзнателно към диетата и да се консумират в големи количества, ако човек е активен или се е отдал на силови тренировки.
Има обаче такова нещо като излишък на протеини, особено ако това се случи точно преди лягане. Всъщност яденето на тежка храна с високо съдържание на мазнини и протеини няколко минути преди лягане не е добра идея, ако целта ви е качествен сън. 
Нашето тяло не е проектирано да смила храната, докато спим. Протеините са особено вредни, ако се консумират твърде близо до отправянето в леглото, поради същата причина, поради която трябва да изберем протеини пред бързите въглехидрати на масата за вечеря: те отнемат много време за храносмилане.
Нашето тяло е проектирано по такъв начин, че когато се подготвя за почивка, такива процеси като храносмилането, както и инсулиновата чувствителност, се променят.
Когато ядете късно вечер, вие нарушавате циркадния ритъм на тялото си. Ако през деня инсулиновата чувствителност е в състояние да помогне на тялото да се справи с различни планирани дейности, то през нощта инсулиновата резистентност се увеличава. Яденето на твърде много протеини преди лягане може да доведе до складиране на излишъка като мазнини в тялото.
Също така е възможно да се почувствате неприятно сити, докато спите, отбелязали експерти от Националната фондация за сън (САЩ). Всичко от теглото до нивото на активност определя колко протеини трябва да консумирате на ден. А диетолозите обикновено препоръчват последното хранене да е три или повече часа преди лягане.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Владислав ПЕНЕВ
Брой: 23, 6 юни 2024
 
 
Продукти
 
АБИСАН
 
Ресвератрол с екстракт от червено вино
 
Витасел – алфа-липоева киселина
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД