в-к Лечител
в-к Лечител
 

Учени принтираха космени фоликули в лабораторно отгледана кожа

Брой: 3, 18 януари 2024 - СМЪРТ ИЛИ БЕЗСМЪРТИЕ
Изследователи от Политехническия институт „Ренселер“ в САЩ принтираха триизмерно космени фоликули в човешка кожа, култивирана лабораторно. Така за пръв път технологията за 3D принтиране беше използвана за създаване на космени фоликули, които играят важна роля за заздравяването и функцията на кожата.

Откритието, публикувано в сп. Science Advances, има възможни приложения в регенеративната медицината и тестването на медикаменти, макар че от създаването на кожни присадки, от които могат да растат косми, все още ни делят няколко години.
„Нашият труд е принципно доказателство, че може да бъдат създадени космени фоликули по един високо прецизен, възпроизводим начин, използвайки 3D-биопринтиране. Този тип автоматизиран процес е нужен, за да се направи бъдещото биопроизводство на кожа възможно – казва Панкадж Каранде, доцент по биохимично инженерство и член на Центъра за биотехнология и интердисциплинарни изследвания „Д-р Шърли Ан Джексън“ при института „Ренселер“, който е ръководител на изследването. – Възстановяването на космени фоликули, използвайки взети от човек клетки, е предизвикателство в исторически план. Някои изследвания демонстрираха, че ако тези клетки бъдат култивирани в триизмерна среда, те могат потенциално да генерират нови космени фоликули или стъбла, и нашето проучване ги доразвива.“
Когато става дума за изкуствено създаване на човешка кожа, на пръв поглед окосмяването може да изглежда несъществено. Но космените фоликули са доста важни – те произвеждат пот, спомагайки за регулирането на телесната температура, и съдържат стволови клетки, които помагат на кожата да заздравява.
Космените фоликули са и входна точка за локално прилагани медикаменти и козметика, което ги прави важна част от дерматологичното тестване. В момента обаче началното тестване за безопасност се извършва върху изкуствено създадени кожни тъкани, които нямат космени фоликули.
„Понастоящем съвременните модели на кожа – инженерно създадените структури, наподобяващи човешка кожа – са доста прости. Увеличаването на тяхната комплексност чрез добавяне на космени фоликули би ни дало още повече информация за това, как кожата взаимодейства с локално прилагани продукти“, казва Каролина Катарино, първи автор на изследването.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Елица ТАНЧЕВА


Брой: 3, 18 януари 2024
 
 
Продукти
 
Витатабс - витамин D на капки
 
Оптисалт - калий + магнезий
 
МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ (Magnesia citrate)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД