в-к Лечител
в-к Лечител
 

Рака

Брой: 11, 16 март 2023 - АНАТОМИЯ НА СТРАХА
Теломери, митохондрии и възпаление
Три отличителни белега на стареенето работят заедно за предотвратяване на карциномите

С напредване на възрастта окончанията на нашите хромозоми, така наречените теломери, постепенно се скъсяват. Сега учени от Института „Солк“ в Калифорния откриха, че когато теломерите станат много къси, те комуникират с митохондриите, енергийните централи на клетките. Тази комуникация активира сложен набор от сигнални пътища и поражда възпалителен отговор, унищожаващ клетки, които иначе биха се превърнали в ракови.

Откритията, публикувани в сп. Nature, биха могли да доведат до нови начини за предотвратяване и лечение на рака, както и до разработване на по-добри интервенции за компенсиране на вредните последици от стареенето. Те са резултат от сътрудничество между двама професори от „Солк“, Ян Карлседер и Джералд Шейдъл, обединили усилията си, за да изследват сходства, които всеки от тях бил открил във възпалителните сигнални пътища. Лабораторията на Карлседер изследва биологията на теломерите и как те предотвратяват образуването на рак, а тази на Шейдъл – ролята на митохондриите за човешките болести, стареенето и имунната система.

„Бяхме развълнувани да открием, че теломерите си говорят с митохондриите – казва Карлседер. – Те очевидно работят в синергия при добре контролирани биологични процеси, за да активират клетъчни пътища, убиващи клетките, които биха могли да предизвикат рак.“

Когато теломерите се съкратят до степен, в която повече не могат да предпазват хромозомите от увреждане, настъпва процес, наречен „криза“, и клетките умират. Този полезен естествен процес премахва клетки с много къси теломери и нестабилни геноми, и е мощна бариера срещу образуването на рак. Карлседер и първият автор на изследването Джо Насур, старши изследовател в лабораторията му, по-рано открили, че клетките в криза биват отстранени чрез процес, наречен автофагия, при който тялото се освобождава от увредени клетки.

При настоящото изследване екипът искал да разбере как разчитащи на автофагия програми за клетъчна смърт се активират по време на кризата, когато теломерите са изключително къси. Чрез генетичен скрининг на човешки кожни клетки, наречени фибробласти, учените открили взаимозависими имуносетивни и възпалителни сигнални пътища (подобни на тези, чрез които имунната система се бори срещу вирусите), които са решаващи за клетъчната смърт по време на криза. По-конкретно те открили, че РНК молекули, отделяни от късите теломери, активират имунни сензори, наречени ZBP1 и MAVS, по уникален начин върху външната повърхност на митохондриите.

...

Цялата статия може да я прочетете във в. Лечител

 Елица ТАНЧЕВАБрой: 11, 16 март 2023
 
 
Продукти
 
БЕТУЛИК (BETULIC)
 
ВИТАСЕЛ® Куркума
 
МИНИ БАЙТС с калций
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД