в-к Лечител
в-к Лечител
 

Диабетът

Брой: 13, 30 март 2017 - САМОТАТА
Може да е ранен сигнал за рак на панкреаса

Пациентите и лекарите трябва да знаят, че появата на диабет или бързото влошаване на вече съществуваща захарна болест, налагащо по-агресивно лечение, може да са признак за ранен, все още неоткрит рак на панкреаса. Това съобщи доклад, който беше представен на Европейския конгрес за рака в края на януари.
Алис Кьохлин от Международния институт за изследвания в областта на превенцията в Лион, Франция, обяви резултатите от нов анализ, свързващ
близо един милион пациенти
с диабет от втори тип в Ломбардия (Италия) и Белгия с регистрираните случаи на рак на панкреаса. Те показват, че половината от всички случаи на този рак в двата региона са били открити до една година, след като пациентите са били диагностирани с диабет от втори тип и са им били предписани първите медикаменти за неговото контролиране.
„В Белгия 25% от случаите бяха диагностирани в рамките на 90 дни, а в Ломбардия – 18%. След първата година делът на диагностираните случаи на рак на панкреаса рязко спадаше“, казва Кьохлин. Изследователите открили, че сравнено с диабетици, които можели да продължат приемането на орални лекарства срещу болестта си, пациентите от Белгия и Ломбардия имали 3,5 пъти по-голям риск да бъдат диагностирани с рак на панкреаса до 3 месеца след първото предписване на инкретини (метаболитни хормони, които стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин за понижаване на кръвната захар). Това увеличение на риска спадало на 2,3 пъти през следващите 3 до 6 месеца, на 2 пъти през следващите 6 до 12 месеца и на 1,7 пъти след първата година.
Измежду пациентите, които вече имали диабет от втори тип и го контролирали с орални медикаменти, преминаването към инкретини или инсулин се случвало по-бързо при онези, които впоследствие били диагностирани с рак на панкреаса. Освен това влошаване на състоянието им, което налагало започване на по-агресивна антидиабетна терапия с инсулинови инжекции, се свързвало със 7-кратно повишаване на риска от поява на рак на панкреаса.
Изследователите казват: „Макар че от известно време знаем за връзката между диабета от втори тип и панкреатичния рак, тази връзка е сложна. Терапиите с инкретини намаляват диабетната хипергликемия чрез стимулиране на отделянето на инсулин от панкреаса. Тези средства обикновено се предписват, когато оралните антидиабетни лекарства вече не са в състояние да контролират нивата на кръвната захар. Заради стимулиращите им ефекти върху панкреаса отдавна се смята, че инкретиновите терапии могат да допринасят за появата на панкреатичен рак. Знае се, че този рак е в състояние да предизвика диабет. Нашето изследване показва, че лечение с инкретини често се предписва на пациенти, чийто диабет е причинен от все още недиагностиран рак на панкреаса. Понеже в крайна сметка се появяват симптоми и тогава ракът се диагностира, изглежда сякаш приемът на метаболитни хормони
би могъл да предизвиква рака на панкреаса, докато в действителност ракът води до влошаване на диабета, което е последвано от предписване на инкретини. Този феномен се нарича „обратна причинно-следствена връзка“. Нашето изследване показва също, че тя се наблюдава и за други антидиабетни лечения, в частност за терапията с инсулин.“
Лекарите и пациентите трябва да бъдат наясно, че появата или бързото влошаване на диабета може да е първият признак за скрит рак на панкреаса и трябва да се предприемат стъпки за диагностирането му, заключават учените.
Панкреатичният рак е един от най-смъртоносните, отчасти защото е труден за откриване в ранен стадий и защото почти не съществуват ефикасни терапии за него. Под 1% от пациентите живеят 10 или повече години след диагностирането му. В Европа са били регистрирани 104 хил. нови случая през 2012 г. и приблизително същият брой хора са починали от него. В световен мащаб са диагностирани около 338 хил. случая на рак на панкреаса през същата година и 330 хил.  души са починали от заболяването. Новото изследване дава възможност за ранно откриване, като се съчетае диагностирането на свързана с него болест, диабета от втори тип, с кръвни биомаркери, в търсенето на които се отбелязва известен напредък.

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА


Брой: 13, 30 март 2017
 
 
Продукти
 
ВИЗИОБЛУ СТРОНГ
 
МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ (Magnesia citrate)
 
Карномакс 200 стронг
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД