в-к Лечител
в-к Лечител
 

Ушите като част от диагностиката на здравето

Брой: 21, 23 май 2024 - УШИТЕ
Нашият организъм представлява верига от взаимосвързани помежду си механизми. Нарушението на един орган нерядко води до авария на цялата огромна система. Ето защо е много важно да се следи щателно работата на всеки орган поотделно и навреме да се разпознават сигналите, които ни изпраща организмът.

Доктор Нина Шапиро, професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, твърди, че много за здравето може да се научи дори по цвета на ушната кал.

Съвсем малко са хората, които обръщат внимание на цвета и консистенцията на собствения ушен секрет. И напразно! Нерядко изменението на цвета на ушната кал представлява симптом на едно или друго заболяване. С помощта на обикновена клечка за уши може да проверите здравето на вашите слухови органи, а така също общото състояние на организма.

Имайте предвид, че при здравия човек ушната кал по правило има лек жълтеникаво-меден оттенък.

Кафяв цвят на ушната кал

Кафявият цвят с различни оттенъци не е признак на някакви проблеми със здравето.

Според специалистите кафявата ушна кал е нещо нормално. Освен това гъстата, леко лепкава консистенция също свидетелства за това, че с ушите всичко е наред.

Черен

Но кафявият не е единственият „нормален“ цвят. Според докторите, тъй като ушният восък се отделя от кожните жлези, различните типове кожа произвеждат различни видове восък.

Като цяло ушните раковини с по-тъмен цвят на кожата имат тенденция да произвеждат по-тъмна ушна кал.

Но в някои случай ушната кал с черен цвят свидетелства за силно замърсяване на околната среда. Например, ако живеете близо до въгледобивни мини или атмосферата във вашия град е много замърсена, можете да откриете, че тя се доближава до черния оттенък.

Бял

При някои хора ушната кал има бял цвят и лека консистенция, която напомня отлюспена кожа. Специалистите твърдят, че тази консистенция също е нормална и не свидетелства за сериозни проблеми със здравето.

Водниста ушна кал

А пък течната консистенция е явен сигнал за това, че трябва спешно да потърсите лекарска помощ.

Това може да свидетелства за инфекция на външното ухо (външен отит) или възникналата ситуация може да бъде признак на това, че тъпанче се е спукало, и от средното ухо изтича течност.

По правило при външен отит човек изпитва болка. А ако калта е водниста, но при това вие не изпитвате силни болки, най-вероятно става дума за повреждане на тъпанчевата мембрана.

Във всеки случай това е повод да се посети лекар.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Владислав ПЕНЕВБрой: 21, 23 май 2024
 
 
Продукти
 
Ксилитоп мента - ксилитол
 
ХолеСтоп (KoleStop)
 
ФЕМИГЛАНДИН® GLA+E (FEMIGLANDIN GLA+E)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД