в-к Лечител
в-к Лечител
 

Ябълковият оцет невинаги е безвреден

Брой: 19, 9 май 2024 - Мускулите
Всички сме чували за чудесата на ябълковия оцет и има защо. Смята се, че ябълковият оцет има съществени ползи за здравето и дори помага при лечението на редица болести.
Според едно проучване ябълковият оцет може да помогне за лечение на диабет чрез понижаване на нивата на кръвната захар след хранене. Той също така намалява лошия и повишава добрия холестерол, понижава триглицеридите и кръвното налягане.
Освен това е установено, че ябълковият оцет има способност да подобрява здравето на червата и да намалява възпалението в тялото, което допринася за подобряване на състоянието при автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит и множествена склероза,
Но ябълковият оцет има и своите недостатъци.
Докато той може да бъде полезен в малки количества, в по-големи дози може да наруши храносмилането при някои хора.
„Когато пиете твърде много – повече от две супени лъжици, – това може да започне да пречи на усвояването на други хранителни вещества – обяснила диетологът Джулиана Тамайо. – Това кара храната да стои в стомаха с часове и забавя изпразването на стомаха. В екстремни случаи това води до гастропареза, която да доведе до подуване на корема, лошо храносмилане, гадене, повръщане.“
Гастропарезата или забавеното изпразване на стомаха също може да попречи на правилното усвояване на предписаните лекарства.
Пиенето на чист ябълков оцет, неразреден с вода, може потенциално да причини изгаряния на гърлото и хранопровода и да разруши зъбния емайл поради високата му киселинност. Може също да предизвика стомашно разстройство, което по ирония на съдбата е една от причините, поради които да се насърчи и загуба на тегло. Ако ви се гади, просто не ви се яде.
Дългосрочната употреба на ябълков оцет може да причини сериозни странични ефекти. Въпреки че са необходими повече изследвания, едно дългосрочно проучване проследило 28-годишна жена, която пиела около 220 грама ябълков оцет всеки ден в продължение на шест години. В крайна сметка тя била хоспитализирана поради нисък калий и други промени в кръвта.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

По материали от
чуждестранния печатБрой: 19, 9 май 2024
 
 
Продукти
 
ТЕРНИМАКС (Ternimax)
 
КОТЕШКИ НОКЪТ (CAT'S CLAW)
 
Бодифлекс® Супер Колаген
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД