в-к Лечител
в-к Лечител
 

Вирусите

Брой: 38, 21 септември 2023 - Зачервените очи
Грипът не демонстрира сезонност в тропиците

В умерените климатични зони като Северна Америка и Европа грипният сезон започва през есента, достига пик през зимата и свършва през пролетта. Но макар че здравните експерти по принцип приемат, че грипът е сезонен и в тропическите региони, ново изследване на Пенсилванския щатски университет откри нищожни доказателства за цикличен модел в броя на грипните случаи във Виетнам. Откритията предполагат, че грипът вероятно е непредсказуем в тропиците, което представлява съществено предизвикателство пред предотвратяването и контрола на случаите сред една трета от населението на света, живеещо в тропическите зони.

„Световната здравна организация определя, че сезонният грип убива до 650 000 души годишно в света в резултат само на респираторното заболяване, без това да включва броя на хората, които умират от сърдечно-съдова болест, причинена от грипа – казва Джоузеф Сервадио, постдокторант от Пенсилванския щатски университет. – Без способността да идентифицираме редовен интервал, през който възникват епидемиите в тропическите зони, приготовленията от рода на навременна годишна кампания за ваксинация или подготвяне на лечебните заведения за по-високо натоварване са невъзможни.“
Изследователите събирали седмични данни за броя на пациентите с грип от 15 болници из цял Виетнам в течение на 10 години, за да открият някаква закономерност във времето на грипните епидемии. После разработили математически модел, като включили пиковите интервали на разпространение и повторяемостта им. Те съпоставили тези параметри в четири умерени района (включващи Нидерландия, Дания и два региона в Съединените щати) и северен, централен и южен Виетнам.
След като взели под внимание различни подтипове грип, изследователите не открили почти никакви данни за повтарящ се модел в цял Виетнам. Интервалите между епидемиите в страната били силно нерегулярни и варирали в широки граници. И обратното, откривали се силни доказателства за годишна сезонност в умерените региони, потвърждаващи валидността на статистическия метод. И в четирите локации се наблюдавало пиково разпространение през зимните месеци.
„Възможни обяснения за този зимен пик биха могли да включват сезонни промени в поведението, като забележимото увеличаване на събиранията на закрито за сметка на тези на открито през студените месеци на зимата, както и различни условия за предаване на вируса, като например настинките и сухият въздух при умерените зими“, казва Сервадио.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Стефан ПЕЙЧЕВ
Брой: 38, 21 септември 2023
 
 
Продукти
 
ГИНКО БИЛОБА БИО 300 mg
 
КАЛЦИЕВ ЦИТРАТ+Витамин D3
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД