в-к Лечител
в-к Лечител
 

ОТСЛАБВАНЕТО

Брой: 21, 24 май 2018 - АЛКОХОЛИЗМЪТ
Вечеряйте рано

Изследователи от Алабамския университет в Бирмингам (UAB) си поставиха за цел да разберат дали промяната в дневния режим на хранене може да ни помогне да отслабнем и да изгорим мазнините.
Първият тест при хора на така нареченото ранно времево ограничено хранене (eTRF) откри, че тази стратегия намалява пристъпите на глад и променя изгарянето на мазнините и въглехидратите, което може да способства за отслабването. При нея последното хранене за деня се консумира в средата на следобеда и повече не се яде нищо до следващата сутрин.
„Яденето само през много по-ограничен интервал от време, отколкото хората обикновено са свикнали, може да помогне за сваляне на килограми – каза Кортни Питърсън, доцент от Катедрата по хранителни науки в UAB. – Ние открихме, че храненето между 8 сутринта и 2 следобед, следвано от 18 часа ежедневен глад, поддържа апетита по-равномерен през целия ден, сравнено с храненето между 8 сутринта и 8 вечерта, което е обичайното.“
Изследването предполага, че много ранната вечеря или дори пропускането на вечерята може да бъде от полза за отслабването, въпреки че са необходими по-нататъшни проучвания, за да бъде потвърдена теорията. Човешкото тяло има вътрешен часовник и много обменни процеси функционират оптимално сутрин. Следователно храненето в синхрон с денонощния ритъм на тялото, ядейки по-рано през деня, може да оказва положителен ефект върху здравето. Проведеният първи тест при хора следваше модела на изследването при гризачи, което откри, eTRF намалява телесните мазнини и понижава риска от хронични заболявания.
Учените проследили 11 мъже и жени с наднормено тегло в течение на 4 дни, през които те се хранели само между 8 сутринта и 2 следобед, и 4 дни, през които ядели между 8 сутринта и 8 вечерта. След това изследователите тествали ефекта от eTRF върху изгорените калории и мазнини и апетита. Участниците пробвали и двата режима на хранене, като приемали едно и също количество калории.
Макар и eTRF да не променяло общото количество калории, които изгаряли участниците, то намалявало пристъпите на глад и увеличавало изгарянето на мазнините в течение на няколко часа вечер.
Дали eTRF помага за отслабване в дългосрочен план и подобрява други аспекти на здравето, все още не е известно. Авторите казват, че трябва да се проведе по-продължително изследване с повече участници, за да разберем това.
Бел. ред. За добър външен вид може да опитате и с хранителната добавка на „Лечител” Вермела® слим – повече за нея ще научите на стр. 23.

Превод от английски
Дима КОЛАРОВА


Брой: 21, 24 май 2018
 
 
Продукти
 
РЕЛАКСОР ФОРТЕ (RELAXOR forte)
 
Колоник плюс® инулин
 
ДИБУС (DIBUS)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД