в-к Лечител
в-к Лечител
 

Задействането на рецепторите за горчив вкус лекува астмата и ХОББ

Брой: 16, 20 април 2023 - ГЪБИЧНИТЕ ИНФЕКЦИИ
Изненадващо, рецепторите за горчив вкус са разположени не само в устата, но и на други места в тялото, в това число дихателните пътища. Активирането на тези рецептори отваря бронхите, така че това потенциално би могло да се използва за лечение на астмата или хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Сега изследователи докладваха в списанието на Американското химично общество Journal of Medicinal Chemistry, че са създали мощно и избирателно съединение, което може да проправи пътя за такива терапии.
Измежду 25-те различни типа рецептори за горчиво, TAS2R14 е един от най-широко разпространените в тъкани извън устата. Учените не са сигурни каква е структурата на рецептора и засега не са открили конкретното съединение или „лиганд“ в тялото, което го активира. Но за няколко изкуствени съединения, като например нестероидното противовъзпалително средство флуфенамова киселина, се знае, че се свързват с и активират рецепторите TAS2R14. Те обаче нямат силно действие и сходни структурни характеристики, което затруднява създаването на по-добър лиганд. Въпреки това учените Маша Нив, Питър Гмайнер и техни колеги използвали флуфенамовата киселина като начална точка за проектиране и синтезиране на аналози с подобрени свойства.
На базата на свои по-ранни открития, че определени типове структури увеличават силата на действие, изследователите създали няколко нови вариации. Те тествали тези съединения чрез клетъчен анализ, измерващ активирането на рецепторите. Подходът разкрил, че заместването на фенилов пръстен с 2-аминопиримидин и на тетразол с карбоксилна група е обещаваща стратегия. Един от новите лиганди бил 6 пъти по-мощен от флуфенамовата киселина, което означава, че е нужно по-малко количество от съединението за постигането на ефект като на този от несте­роидното противовъзпалително средство. Освен това този лиганд бил силно избирателен към TAS2R14 в сравнение с рецепторите за другите видове вкус, което би могло потенциално да сведе до минимум страничните ефекти. Новото съе­динение ще помогне за изясняване на структурата, механизма и физиологичната функция на рецепторите за горчив вкус и ще даде насоки за създаване на нови лекарства, насочени към тях, казват изследователите.

Елица ТАНЧЕВА


Брой: 16, 20 април 2023
 
 
Продукти
 
Витатабс Омега-3 Крил
 
УРИСАН® (URISAN)
 
Натокиназа
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД