Начало
в-к Лечител » Мозъчното здраве
 

Мозъчното здраве

Брой: 8, 22 февруари 2024 - Забранено след хранене
Застаряването на населението означава, че все повече хора ще бъдат в повишен риск от когнитивен спад и деменция, ако не се вземат мерки за подпомагане запазването на когнитивната функция, преди да се развият дефицити. Проучването COSMOS върху изходите от приемането на добавки с екстракт от какао и мултивитамини е мащабно рандомизирано изпитване в Съединените щати, ръководено от специалисти от Масачузетската многопрофилна болница (MGH). Две по-рано публикувани изследвания на когнитивната функция в рамките на COSMOS показаха положителен ефект от ежедневния прием на мултивитамин. Сега бяха обявени резултатите от трето проучване, което се фокусирало върху участници, преминали персонални оценки, наред с резултатите от комбиниран анализ на трите отделни изследвания. Те потвърждават закономерните и статистически значими ползи от ежедневния прием на мултивитамин в сравнение с плацебо както за паметта, така и за когнитивната функция като цяло.
„Когнитивният спад е между най-големите тревоги за здравето на по-възрастните хора и ежедневният прием на мултивитамини има потенциал като привлекателен и достъпен подход за забавяне на когнитивното стареене“, казва първият автор на доклада Чираг Вяс от Отделението по психиатрия на MGH.
При клиничното изследване били направени детайлни когнитивни оценки на 573 участници в една от подгрупите в изследването COSMOS, известна като COSMOS-Clinic. За разлика от двете предишни изследвания COSMOS-MIND и COSMOS-Web, при които когнитивните оценки се правели по телефона или онлайн, при COSMOS-Clinic те били извършени на място в клиниката, където пациентите се явили лично.
Екипът провел и метаанализ, базиран на трите ...
още »    

в-к Лечител
 
Продукти
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
Витатабс®D10 джуниър
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР” БИСКВИТИ „ФИБРА”
 
Брой: 8, 22 февруари 2024
 
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД