в-к Лечител
в-к Лечител
 

Какво определя риска от смърт при мъжете

Брой: 49, 7 декември 2017 - СИФИЛИСЪТ Е ТУК!
Учените от Университета на Швеция доказаха, че мъжката Y-хромозома навярно играе ключова роля в удължаване на продължителността на живота на мъжете, както и в борбата с рака.
Според тях мъжете със загуба на Y-хромозома умират средно с 5,5 години по-рано от останалите. В изследването са участвали 1153 мъже на възраст 70-84 години.
Според статистиката жените в Европа живеят със 7,5 години по-дълго от мъжете. До неотдавна учените не знаеха каква е причината. В рамките на изследването специалистите от Университета на Швеция проследили в колко кръвни клетки има загуба на Y-хромозома. Смъртта е настъпвала по-рано, ако е наблюдавана значителна загуба. Този факт е свързан с повишения риск от смърт при 637 мъже и с риска от смърт от рак при 132 мъже.
Прието е да се смята, че Y-хромозомата е свързана само с половите признаци и със спермата. Но това не е така. Тя отговаря за гените - в частност за тези, които предотвратяват появата на тумори за сметка на активизиране на имунитета.
Следователно по хромозомния профил може да бъде определен рискът от предразположеност към рак. Като се има предвид, че често загубата на Y-хромозома в клетките и развиването на рак се увеличават със стареенето, механизмите явно са свързани.

Превод от френски
Анета АНТОНОВА


Брой: 49, 7 декември 2017
 
 
Продукти
 
КОРДИЦЕПС, Канада
 
ПРОСТАМАКС (PROSTAMAX)
 
Мелатосел
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД