в-к Лечител
в-к Лечител
 

Марихуаната

Брой: 29, 20 юли 2017 - КОЖАТА
Употребата в младежка възраст е най-опасна

С легализирането й в редица страни в последно време марихуаната е гореща тема. Тези, които я пушат, приветстват нейното узаконяване. Други, които не са я опитвали никога, може би си мислят, защо не? А онези, които се опитват да я превърнат в бизнес, са изправени пред трудността да управляват един предизвикателен продукт.
Но един от най-спорните аспекти на легализацията е възрастта. Доклад на канадска работна група за легализирането и регулирането на канабиса, публикуван в края на 2016 г., препоръчва употребата му да се ограничи до хората от 18 години нагоре.
Необходимостта от насоки относно възрастта се потвърждава и от ново изследване на Джеймс Макинтош, професор по икономика от Факултета по изкуства и наука на университета „Конкордия” в Монреал. Негови открития показват, че младите потребители на марихуана изпитват най-силно въздействие върху физическото и умственото си здраве.
Докладът освен това показва, че онези, които изчакват до 21-годишна възраст, преди да започнат да използват наркотика, е малко вероятно да развият доживотен навик.
Увеличени рискове за младежите
При изследването Макинтош и съавторът му Раван Хасунах анализирали резултатите от три национални проучвания върху употребата на тютюн, алкохол и наркотици – две в Канада и едно в САЩ. Учените искали да видят какви са ефектите от редовното използване на марихуана върху умственото и физическото здраве.
Докладът цитира и други изследвания, които демонстрират негативните ефекти от този наркотик. Проучването потвърждава, че от гледна точка на цялостното въздействие марихуаната засяга физическото и умственото здраве на хората, че причинява когнитивно нарушение, загуба на памет, понижен коефициент на интелигентност, ограничен образователен успех и вероятност от развитие на психично заболяване. А физически употребяващите я от ранна възраст по-често страдат и от респираторни болести и определени видове рак.
Макинтош подчертава, че колкото по-рано започнете, толкова по-тежки са последиците. „Открихме, че ако възрастта на първата употреба е под 15 години, това винаги е лошо за вас”, казва той.
Доводите за узаконяване
Ученият препоръчва въвеждането на образователни програми, консултантски услуги и система за дистрибуция, които да сведат до минимум употребата от млади хора. Но въпреки предупрежденията за възрастовите ограничения Макинтош казва, че легализирането ще донесе повече полза, отколкото вреда.
„Работната група очертава тези ползи: марихуаната да се изземе от престъпни ръце, да се обложи с данъци и да се гарантира съхраняване качеството на продукта”, отбелязва ученият и добавя, че трябва да започнем да събираме данни, за да видим какви са ефектите от нея върху хората от всички възрасти.

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА


Брой: 29, 20 юли 2017
 
 
Продукти
 
ВИВАНИЯ® БЮТИ ШОТ – пъпеш и манго
 
Фосфохолин Актив Мемори
 
Зинерин Форте Плюс
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД