в-к Лечител
в-к Лечител
 

Перуанската мака

Брой: 25, 24 юни 2010 - ПЕРУАНСКАТА МАКА

   Природната виагра

   Мака (Lepidium meyenii) е многогодишно растение, виреещо високо в планинските гори на Перу и Боливия (в Андите). Популярно е и с имената мака-мака (maca-maca), майно (maino), аяк чичира (ayak chichira) и др.
   Представлява многогодишно растение, издържливо на ниски температури, с височина 12-20 см. Под земята оформя грудка с крушовидна форма и диаметър 2-8 см, която е използваемата част на растението. Има цвят, подобен на картоф, но може да бъде бяло-жълта, бяло-розова, бяло-пурпурна, сива до червена. Има сладък вкус.
   През последните години маката доби широка популярност поради способността си да регулира хормоналните нива. Освен това - дава енергия на организма, поддържа сексуалното здраве.
  Археологически находки доказват, че маката е позната от повече от 3000 години от предшествениците на инките. Примитивни сортове на маката са открити от 1600 година преди Христа. В древно Перу това растение е било използвано в продължение на векове за поддържане на добро здраве.
   Според летописите маката е считана за
   свещена билка от инките
и е използвана като афродизиак за повишаване на енергията. Войните са я използвали за повишаване на жизнеността и физическата сила преди битка.
   С навлизането на испанците и колонизирането на Американския континент маката е била използвана главно като храна за животните. Така са открити ценните й качества за повишаване на енергията, сексуалната и оплодителната способност. Тогава испанските конквистадори започват да я ценят колкото златото – искали са местното население да им плаща данъците в мака.
   Първите научни данни за маката датират от 1843 година. Описана е от немския ботаник Вилхелм Герхард, базирайки се на няколко проучвания, които той прави в планините Пунно.
   През 1945 година доктор Август Вебербауер описва няколко вида на Lepidium meyenii, развиващи се на 4000 метра надморско равнище, като я нарича “Puna herb”.
    Качествата на билката са клинично подкрепени и публикувани през 1961 г. от доктор Глория Чакон. През 1989 г. тя добавя нови наименования на билката като я нарича “Lepidium Peruvianum Chacon sp.“
    През 1993 г. билката влиза в класификационна система под наименованието “Lepidium sp.”, въпреки че повечето лекари и ботаници използват първоначалното й наименование Lepidium meyenii.
    В изследване, публикувано през април 2000 година, маката се описва като природна виагра, средство за поддържане на енергията и силата, като се потвърждават съобщенията, идващи от Перу за хилядолетното й използване.
    В химичния състав на сухата маса на грудката има около 10,4-13,4% белтъчини, 25-59% въглехидрати, 8,5% фибри, 2,2% мазнини, съдържа също аминокиселини, желязо, калций, мастни киселини - линоленови, палметинови, олеинови, стероли, витамини А, В1, В2, В6, С, Е; минерални соли - калций, фосфор, желязо, цинк, магнезий, йод, алкалоиди, танини, сапонини, стероидни гликозиди - стигмастерол, ситостерол; глюкозинолати, изотиоцианин, р-метоксибензилов леукоантоцианин.
    Заради ценните си качества маката е известна и с названието "перуански женшен". Много от съставките на мака имат ефект върху централната нервна система, без да влияе върху кръвните равнища на хормоните. Поради това се предполага, че билката въздейства върху техните рецептори. Мака е адаптогенна билка.

    Традиционна употреба
    Дава енергия, витализира и регулира. Използвала се е от инките, за да повиши физическата им сила преди битка. Тя помага и срещу безсъние, а при жените - регулира менструацията и намалява симптомите на менопаузата. Препоръчва се и при недохранване, възтановяване след болест, отслабване на паметта, изтощение и умствена умора.
    Подобрява фертилността - това е основното качество, приписвано на мака от инките преди пристигането на испанците. Именно заради него те са я смятали за магическа. Сега вече е установено, че това се дължи на високата концентрация на белтъчини и жизненоважни вещества.
    Афродизиак - може би второто по важност качество на маката, имайки съществена роля като средство за преодоляване на фригидността.
    При респираторни заболявания - днес в перуанската природна медицина маката се използва в ролята на имуностимулант; срещу анемия, туберкулоза, менструални смущения и симптоми, свързани с менопаузата; при рак на стомаха, безплодие и сексуални нарушения, срещу синдрома на хроничната умора и за подобряване на паметта.

    Още изследвания
    Голяма част от информацията, която имаме днес, се дължи на д-р Глория Чакон, биолог от университета в Сан Маркос, Перу. Според д-р Чакон маката работи коренно различно от хормоно-заместващата терапия, насърчавайки оптималната работа на хипоталамуса и хипофизата. По този начин се подобрява функционирането на всички жлези с вътрешна секреция.
    Важно е да се отбележи, че маката не съдържа хормони, а действа върху хипоталамуса, който оказва влияние на продукцията на естроген, прогестерон и тестостерон и подпомага действието на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и панкреаса.
    В поредица изследвания тя доказва влиянието на маката върху ендокринната система и защо употребата на маката предизвикава усещане за по-голяма енергия и жизненост.
    Изследване на д-р Алън Варшовски отбелязва, че при над 50% от пациентите, приемали билката, се наблюдава намаляване на симптомите при менопауза.
    Д-р Мануел Сандовал и други учени от Медицинския колеж „Олбъни“, Ню Йорк, САЩ, изследват антиоксидантното действие на маката. Те установяват, че билката има афинитет да „хваща“ свободните радикали и да намалява окислителния стрес и може да бъде използвана като антиоксидант.
    През 2000 година д-р Виана Мюлер публикува статия, която показва ползите от приема на мака при жени в менопауза. Тя изказва мнение, че маката може да се окаже много добра за избягване на хормоно-заместващата терапия.
    Първото изследване за действието на маката за подобряване на сексуалната функция е публикувано през 2000 година.
    Подобно изследване е направено и една година по-късно. То показва благоприятни ефекти върху повишаване продукцията на сперма при експерименталните плъхове, както и подобряване на нейните оплодителни способности. Подобни резултати са получени и при няколко доброволци мъже. Наблюдава се повишаване на сексуалната активност и издръжливостта.

    Мака за мъже
  Употребява се за енергия, издръжливост, подобряване на спортната форма, срещу импотентност, за стимулиране на фертилитета, като афродизиак, срещу еректилна дисфункция. За много мъже, които ценят природосъобразния начин на живот, маката е безвредната алтернатива на виагра. Тя действа посредством подпомагане на оптималната функция на хипоталамуса и хипофизата, с което подобрява и действието на всички ендокринни жлези.
    Въздейства пряко и върху надбъбречните жлези, придавайки усещане за повече енергия и жизненост, и стимулира щитовидната жлеза и панкреаса. В перуанските Анди, мъжете остават в добра физическа форма доста след навършване на 80 години. Те рядко страдат от сърдечни болести и рак на простата в сравнение с другите съвременни мъже. Най-новите изследвания върху мака потвърждават нейното широкоспектърно тонизиращо действие при състояния на изтощение и свързана със стреса нарушена социална функция.

    Мака при жените

    Маката регулира функцията на яйчниците, както и на жлезите с вътрешна секреция - хипофиза, надбъбречна жлеза, панкреаса.
   От голямо значение е фактът, че за разлика от други средства срещу проблемите на менопаузата, маката не е хормон. Съществуват множество растения, които съдържат много слаби хормони (фитоестрогени). За разлика от тях обаче маката позволява на организма да произвежда собствени хормони.Брой: 25, 24 юни 2010
 
 
Продукти
 
СЕЛЕКЮ (Seleq)
 
ИМЮН ОУЛ (Immune-All)
 
ФЕРОМАКС тоник стронг (FERROMAX Tonic Strong)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД