в-к Лечител
в-к Лечител
 

Можем ли да предскажем кога ще получим мигрена?

Брой: 9, 29 февруари 2024 - Хормоните
Мигрената често остава недиагностирана и нелекувана, а дори когато се лекува, може да е трудно това да се направи достатъчно рано, както и да се намерят стратегии за предотвратяване на пристъпите.

Ново изследване разглежда начини за по-точно предсказване кога ще получим мигрена – чрез употреба на мобилни приложения за проследяване на съня, енергията, емоциите и стреса – с цел подобряване на способността за избягване на пристъпите. Откритията бяха публикувани в сп. Neurology на Американската академия по неврология.
Те показват, че лошото качество на съня е свързано с увеличен риск от пристъп на мигрена на сутринта.
По-ниското от обичайното ниво на енергия предния ден също било свързано с главоболие на следващата сутрин.
Тези фактори не водели до увеличен риск от мигрена следобед или вечерта. Единствените показатели, предсказващи следобедно или вечерно главоболие, били увеличените нива на стрес или повишената енергия предходния ден.
„Тези различни модели на предсказващи фактори за главоболия сутрин и по-късно през деня подчертават ролята на циркадните ритми при главоболието – казва изследователката Катлийн Мерикангас от Националния институт за психично здраве, част от Националните институти по здравеопазване на САЩ. – Откритията може да ни дадат насоки за процесите в основата на мигрената и да ни помогнат да подобрим лечението и превенцията.“
Изследването включвало 477 души на възраст от 7 до 84 години, от които 291 били жени. Посредством мобилно приложение участниците били помолени да оценяват настроението, енергията, стреса и главоболията си четири пъти на ден в продължение на две седмици. Те оценявали и качеството на съня си веднъж дневно и носели устройства за проследяване на съня и физическата активност.

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Катя МАНОЛОВА


Брой: 9, 29 февруари 2024
 
 
Продукти
 
ТОСТА ФИБРА
 
УБИГОЛД® Q10 150 mg
 
ФЕМИУЕЛ® (FEMIWELL)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД