в-к Лечител
в-к Лечител
 

Анаболните стероиди покачват сърдечния риск

Брой: 11, 14 март 2024 - Сутрешното гадене
Хората, които използват анаболни стероиди, може да увеличават риска си от вид сърдечна аритмия, наречена предсърдно мъждене, откри ново изследване. То е проведено от група клиницисти и изследователи от Бирмингамския университет в Англия, и техни сътрудници в Германия.

Екипът открил, че мъжките полови хормони като тестостерона, наречени още андрогенни анаболни стероиди (ААС), с които се злоупотребява за натрупване на мускули, особено от младите мъже, могат да увеличават риска от предсърдно мъждене при хора, които са генетично предразположени към сърдечни болести.
Д-р Лора Зомерфелд, изследовател от Университетския медицински център (UKE) в Хамбург и водещ автор на проучването, казва: „Нашето изследване може значително да допринесе за разбирането на въздействието върху сърдечното здраве при млади мъже, които злоупотребяват с анаболни стероиди за увеличаване на мускулната маса. Скорошни доклади показаха, че в частност младите мъже биват таргетирани в социални медии като TikTok да си купуват тестостеронови продукти, но ние демонстрирахме как злоупотребата със стероиди носи специфичен риск, за който много хора не знаят“.
Професор Лариса Фабриц, ръководител на Отделението за наследствени сърдечни състояния в UKE Хамбург и почетен ръководител в Института за сърдечно-съдови науки при Бирмингамския университет, добавя: „Болестите на сърдечния мускул като ARVC (аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия) засягат млади, атлетични хора и могат да водят до животозастрашаващи нарушения на сърдечния ритъм. Предсърдното мъждене е разпространено състояние при населението като цяло. Повишените нива на тестостерона могат да водят до по-ранно начало на тези заболявания“.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Елица ТАНЧЕВА


Брой: 11, 14 март 2024
 
 
Продукти
 
МАРИЯ ИНТЕГРАЛ
 
Гарлимакс 5000 – екстракт от чесън
 
РОЙБОС (ROOIBOS)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД