в-к Лечител
в-к Лечител
 

Мозъчното здраве

Брой: 8, 22 февруари 2024 - Забранено след хранене
Застаряването на населението означава, че все повече хора ще бъдат в повишен риск от когнитивен спад и деменция, ако не се вземат мерки за подпомагане запазването на когнитивната функция, преди да се развият дефицити. Проучването COSMOS върху изходите от приемането на добавки с екстракт от какао и мултивитамини е мащабно рандомизирано изпитване в Съединените щати, ръководено от специалисти от Масачузетската многопрофилна болница (MGH). Две по-рано публикувани изследвания на когнитивната функция в рамките на COSMOS показаха положителен ефект от ежедневния прием на мултивитамин. Сега бяха обявени резултатите от трето проучване, което се фокусирало върху участници, преминали персонални оценки, наред с резултатите от комбиниран анализ на трите отделни изследвания. Те потвърждават закономерните и статистически значими ползи от ежедневния прием на мултивитамин в сравнение с плацебо както за паметта, така и за когнитивната функция като цяло.
„Когнитивният спад е между най-големите тревоги за здравето на по-възрастните хора и ежедневният прием на мултивитамини има потенциал като привлекателен и достъпен подход за забавяне на когнитивното стареене“, казва първият автор на доклада Чираг Вяс от Отделението по психиатрия на MGH.
При клиничното изследване били направени детайлни когнитивни оценки на 573 участници в една от подгрупите в изследването COSMOS, известна като COSMOS-Clinic. За разлика от двете предишни изследвания COSMOS-MIND и COSMOS-Web, при които когнитивните оценки се правели по телефона или онлайн, при COSMOS-Clinic те били извършени на място в клиниката, където пациентите се явили лично.
Екипът провел и метаанализ, базиран на трите отделни изследвания, с неприпокриващи се участници, третирани в течение на 2-3 години, който представил силни доказателства за ползи както за цялостната когнитивна функция, така и за епизодичната памет.
Авторите оценяват, че ежедневният прием на мултивитамин е забавил цялостното когнитивно стареене с еквивалента на 2 години в сравнение с плацебо.
Вяс казва: „Метаанализът на три отделни изследвания върху когнитивната функция дава силни и системни доказателства, че ежедневното приемане на мултивитамин, съдържащ повече от 20 есенциални микронутриента, помага за предотвратяване загубата на памет и забавяне на когнитивното стареене“.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА
Брой: 8, 22 февруари 2024
 
 
Продукти
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР” БИСКВИТИ „ФИБРА”
 
ДИЕТ ФИБРА МЮСЛИ (DIET fibra Muesli)
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД