в-к Лечител
в-к Лечител
 

Самотата влошава здравето на костите

Брой: 35, 31 август 2023 - ПО-ЗДРАВИ ПРЕЗ ЕСЕНТА
Не е тайна, че социалната изолация се е превърнала в един от най-острите проблеми на нашето време. Пандемията от COVID-19 допълнително изострила този проблем, като увеличила броя на хората, живеещи сами.
Неотдавнашно изследване на Ендокринологичното дружество в Чикаго установило, че социалната изолация може да има отрицателно въздействие върху здравето на костите, особено при мъжете.
Изследването било проведено върху мишки, които били разделени на две групи: едната група живеела в социална изолация, а другата – с три други мишки в същата клетка. Четири седмици социална изолация довели до значително намаляване на качеството на костите при мъжките гризачи, изразяващо се в намаляване на костната минерална плътност. При женските мишки ефектите от социалната изолация били по-слабо изразени.
Това е първото проучване, което проследило връзката между самотата и здравето на костите. Учените отбелязали, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере как тези резултати могат да бъдат приложени към хората. Вече има доказателства, че социалната изолация може да доведе до лошо психично здраве, както и до повишена обща заболеваемост и смъртност.
Според д-р Лорена Мартинез-Моралес, един от авторите на изследването, „това е много важно проучване, което показва, че социалната изолация може да има сериозни последици за здравето на костите при мъжете“.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Калина КАМЕНОВА


Брой: 35, 31 август 2023
 
 
Продукти
 
ВИЗИОБАЛАНС ОПТИ (VISIOBALANCE OPTI)
 
ЦИНКОСАН® (ZINKOSAN)
 
Ливерин®
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД